Най-големият производител на мрежови устройства в света - Cisco, който има офиси в десетки държави, включително и в България, планира мащабно придобиване на софтуерна компания. Дружеството може да купи американската Broad Soft, специализирана в телекомуникационен софтуер, за близо 2 милиарда долара, твърдят запознати, цитирани от Reuters.

Споразумението ще позволи на Cisco да търси по-голямо развитие в посока на софтуерните решения на фона на закъсалия си бизнес с рутери и ще й даде достъп до големи клиенти от телекомуникационния пазар.

Ако двете компании успеят да се договорят по детайлите, споразумението може да бъде обявено още в началото на тази седмица, посочват източниците.

Засега от Cisco отказват коментар по случая, както и от BroadSoft. За евентуалната сделка в неделя писаха и от Bloomberg News.

През последните месеци приходите от основната дейност на американския гигант, свързана с производството на рутери и суичове, вървят надолу. Това е и причината от компанията по-сериозно да се фокусират върху разрастване в областта на сигурността, облачните услуги и Интернет на нещата (IoT).

Cisco придобива AppDynamics за $3.7 милиарда

Мегасделка за $3.7 милиарда се задава в IT индустрията

Най-големият производител на мрежово оборудване с нова покупка

Придобиването на BroadSoft ще бъде втората голяма сделка за Cisco през тази година, след като през март корпорацията купи фирмата AppDynamics за 3,7 милиарда долара.

Базираната в Мериленд BroadSoft предлага софутер и услуги за доставчици на мобилни, фиксирани и телевизионни услуги. Компанията работи с големи оператори в Щатите, като Verizon Communications и AT&T.

Лидарът Cisco навлиза на пазара в България през 1999 година, като тогава открива своя офис у нас. Компанията работи чрез български партньори.

Основните дейности на фирмата в страната са свързани развитие и подкрепа на партньорската мрежа в България, координиране и управление на маркетинговата политика на компанията, консултиране и предлагане на различните услуги и решения на Cisco на български клиенти.