Coca-Cola HBC (Кока-Кола ХБК) придобива собственика на марката водка Finlandia ("Финландия") Brown-Forman в сделка за 220 милиона долара, става ясно от официално съобщение на компанията.

В България Coca-Cola HBC е популярна с марките си "Банкя", безалкохолните напитки "Кока-Кола", "Фанта", "Cappy" и други.

Емблемаричната спиртна напитка е създадена през 1970 г. и е водеща марка водка в Централна и Източна Европа. Brown-Forman притежава изцяло марката водка Finlandia от 2004 г.

Бутилиращата компания поясни, че придобиването ще се извърши чрез нейното изцяло притежавано звено CC Beverages Holdings II BV. Очаква се сделката да бъде финализирана  през втората половина на 2023 г.

Как съоснователят на BodyArmor стана милиардер благодарение на сделката с Coca-Cola

Как съоснователят на BodyArmor стана милиардер благодарение на сделката с Coca-Cola

През 2018 г. Coca-Cola купува 15% дял от от компанията за 300 милиона долара, а сега и останалите 85%

"Свързани с дистрибуцията на Finlandia в продължение на 17 години на няколко пазара, ние сме развълнувани от тази уникална и регионално приложима възможност, която ще подпомогне ускоряването на нашия локален бизнес на повече от нашите пазари", коментира Зоран Богданович, главен изпълнителен директор на Кока-Кола ХБК.

Богданович добави, че допълващите се портфейли както на Coca-Cola HBC, така и на Brown-Forman Финландия създават възможност за разработване на продукти за широка гама от напитки.

"Ние гледаме на това като на атрактивна инвестиция и естествена еволюция на нашата роля като един от дистрибуторските партньори на Finlandia, което допълнително свидетелства за силата на нашето изпитано във времето и широкообхватно партньорство с Brown-Forman. Оценяваме доверието, което ни е оказано и очакваме да създадем повече стойност за нашите партньори и клиенти."

Недостиг на кенчета застигна Coca-Cola

Недостиг на кенчета застигна Coca-Cola

Тя се оплака и от липса на шофьори на тирове

От друга страна, Anora, която е глобален дестилатор, бутилиращ водка Finlandia, а също така и дистрибутор на водката във Финландия, Швеция и Норвегия, каза, че дългосрочното сътрудничество, което имаше с Brown-Forman, сега ще се прехвърли на Coca-Cola HBC.

Сделката подлежи на регулаторно одобрение и други обичайни условия за приключване, посочиха още от Coca-Cola HBC.