Международната инвестиционна компания CVC Capital, която управлява активи за над 105 милиарда долара, най-вероятно ще бъде новият собственик на най-големият производители на млечни продукти у нас.

Фирмата е изпратила оферта за придобиване на дял от 92,1% от гръцката Vivartia Holdings, която преди години придоби българската "Обединена млечна компания" (ОМК). Предложението е било изпратено до Marfin Investment Group (MIG), която в момента държи този дял във Vivartia, става ясно от официално съобщение на собственика.

От него не стават ясни параметрите на офертата, но от MIG потвърждават, че бордът на директорите е дал картбланш за стартиране на преговорите. Според очакванията постигането на споразумение може да се очаква в началото на ноември.

Vivartia е водеща компания в Гърция в хранителната индустрия, която развива дейност в три направления - производство на млечни продукти и напитки под марките Delta и UMC, на замразени храни и на услуги в хранителния сектор.

През 2007 година дружеството придоби българската "Обединена млечна компания", която произвежда марките "Верея", "Русалка", "Фибела" и "Ханско". Сделката тогава беше за 18,7 милиона евро. Компанията е наследник на няколко мандри в страната, функциониращи от края на 50-те години у нас.

Към 2019 година ОМК отчита приходи от 88,4 милиона лева. Считано от края на миналата година за компанията у нас работят малко над 500 души.