Discord е прекратила преговорите за придобиване с Microsoft, съобщава The Wall Street Journal, цитирайки свои източници, като вместо това планира първично публично предлагане.

Microsoft водеше преговори за придобиване на Discord срещу поне $10 млрд. Технологичният гигант е в търсене на компании, които да купи и които ще ѝ помогнат да достигне до повече потребители. Миналото лято тя искаше да придобие TikTok, но и там не се стигна до сделка.

Още поне две компании са имали интерес към Discord, казват източниците, но стартъпът е предпочел да остане независим на този етап. Компанията предлага безплатна интернет платформа за чат, аудио и видео и е особено популярна сред геймърите. През 2020 г. тя успя да удвои потребителите си до около 140 млн. и генерира $130 млн. приходи, при $45 млн. през 2019 г. Основана през 2015 г., през декември 2020 г. Discord бе оценена на $7 млрд.

Сделка щеше да помогне на Microsoft да разшири присъствието си в социалните мрежи отвъд LinkedIn. Геймърите посочват, че платформата на Discord предлага по-атрактивни възможности като по-висококачествено аудио спрямо конкурентни услуги като Skype, която Microsoft притежава.