Лицензи за износ на втечнен природен газ (LNG) от Венецуела ще бъдат издадени на италианската енергийна компания Eni и на испанската енергийна компания Repsol през юни. Това съобщи министърът на петролната индустрия на Венецуела и президент на държавната нефтена и газова компания PDVSA, Педро Телечеа.

"Eni и Repsol се интересуват от увеличаване на добива на газ във Венецуела. Те чакат разрешение за износ на втечнен природен газ от 7 години", казва Телечеа, цитиран от в-к Ultimas Noticias.

Министърът коментира още, че началото и обемите на доставките на втечнен газ за Европа "зависят от бързината, с която ще бъдат направени инвестиции" от Eni и Repsol в съвместното предприятие с PDVSA, Cardon 1V.

В началото на май беше постигната договореност за увеличаване на добива на природен газ от участниците в съвместното предприятие Cardon 1V, във Венецуелския залив. Планира се проектът на крайбрежието, в който Eni и Repsol участват от 2006 г., да доставя кондензат на рафинерията на PDVSA и да изнася известни количества втечнен газ за Европа.

В края на миналата година беше съобщено, че Beнeцyeлa и aмepиĸaнcĸaтa eнepгийнa ĸoмпaния Сhеvrоn щe пoдпишaт пopeдицa oт дoгoвopи, cлeд ĸaтo Baшингтoн paзpeши нa ĸoмпaниятa няĸoи дeйнocти във Beнeцyeлa. Предвиждаше се дейностите да със срок на дейсгтвие от половин до 1 година.

САЩ разрешиха на Венецуела да им продава петрол

САЩ разрешиха на Венецуела да им продава петрол

Това ще става чрез енергийна компания Chevron