Facebook инвестира $5,7 млрд. в компанията за мобилен интернет Reliance Jio, собственост на най-богатия човек в Индия - Мукеш Амбани, предава BBC. Сделката прави социалната мрежа най-големият миноритарен акционер в телеком подразделението на Reliance Industries с дял от 9,99%.

Споразумението увеличава присъствието на Facebook в Индия, където WhatsApp има 400 млн. потребители и се готви да представи услуга за разплащане. Компанията планира и сътрудничество между WhatsApp и компанията за електронна търговия на Амбани - JioMart. Това ще позволи на индийците да се свързват с бизнеси и магазини в приложението, както и да купуват продукти.

Reliance Jio е едно от най-ценните подразделения на Reliance Industries - конгломерат с интереси от петрола до телекомуникациите. Компанията успя да се наложи на индийския пазар за кратко време, благодарение на мобилни планове с ниска цена на интернет достъпа. Сделката идва в особен момент за Амбани, който в последно време се опитва да намали дълга си. Целта е до март 2021 г. нетният дълг да достигне нула. Към края на финансовата 2019 година задълженията са за $19 млрд. Jio има около 370 млн. потребители.

Индия е смятана за ключов пазар и за Facebook, и за WhatsApp. Броят на интернет потребителите в най-голямата демокрация в света ще нарасне до около 850 млн. през 2022 г., според PwC.Jio вече работи и с Microsoft по предложения за облачни услуги за бизнеса.

Някога милиардер, днес Анил Амбани няма нищо. Или поне така твърди

Някога милиардер, днес той няма нищо. Или поне така твърди

Стойността на инвестициите ми се срина. Нетното ми богатство стига нулата, казва бизнесменът