Мукеш Амбани е едно от най-добре познатите имена в бизнеса в Индия, а и извън страната. Той е най-заможният човек в родината си, както и един от най-богатите в цяла Азия. От друга страна неговият брат - Анил Амбани, който някога също беше милиардер, днес не притежава почти нищо.

През последните години състоянието на втория се "стопи" след като неговата компания Reliance Communications фалира. А банкрутът ѝ в резултат на не какво да е, а на ценова война, "обявена" от ръководената от Мукеш Амбани Reliance.

"Стойността на инвестициите ми се срина. Нетното ми богатство стига нулата, ако бъдат отчетени всичките ми задължения", коментира през тази седмица Анил Амбани, след като стана ясно, че ще трябва да "отдели настрани" 100 милиона долара заради съдебен спор с три китайски банки.

Според иска, подаден в лондонски съд, той дължи около 700 милиона долара просрочени кредити на финансовите институции. Ако делото бъде спечелено от тях, той ще трябва да плати тези разходи от 100 милиона долара.

Как един от най-богатите индийци стигна до фалит заради брат си

Как един от най-богатите индийци стигна до фалит заради брат си

Голямата война между Анил и Мукеш Амбани

Делото е заведено от три държавни китайски банки, които твърдят, че през 2012 година са отпуснали общо 925 милиона долара финансиране на Reliance Communications. От съда настояват за депозирането на тази "гаранция" от 100 милиона долара въпреки че Анил Амбани настоява, че не разполага с толкова активи.

"Ясно е, че Анил има повече активи и доходи, отколкото посочва", смята съдията по делото Дейвид Уаксман. От друга страна неговият адвокат Робър Хоу настоява, че съдът не може да принуждава клиента му да прави плащания, които няма възможност да покрие.

В началото на миналата година стана ясно, че Reliance Communications е подала молба за защита от фалит в резултат на натрупани задължения в размер на 7 милиарда долара. Някога компанията беше един от най-големите телекоми в азиатската страна, но не успя да се справи с конкуренцията на Мукеш.

Доскорошният индийски милиардер Анил Амбани продава част от бизнеса си

Доскорошният индийски милиардер Анил Амбани продава част от бизнеса си

Това е втората продажба за бизнеса му само за две седмици

През 2016 година той основа своя мобилен оператор Reliance Jio и успя бързо да привлече клиенти, като предложи шест месеца безплатен 4G интернет и изключително ниски тарифи на потребителите си.

С дебюта си на пазара дружеството започна ожесточена ценова война, която доведе до спад в стойността на мобилните данни от 206 рупии или 3 щатски долара за гигабайт през 2016 година до едва 12 рупии или 0,16 долара през миналата година. По този начин Jio успя да привлече над 280 милиона клиенти за по-малко от три години.

Сред жертвите на компанията бяха британският мобилен гигант Vodafone, който беше принуден да обедини бизнеса си в Индия с местния си конкурент Idea Cellular.