Един от най-богатите хора в Индия стигна до фалит, след като не успя да спаси компанията си от бруталната ценова война, обявена му от по-големия му брат.

Телекомуникационната компания на Анил Амбани Reliance Communications е обявила в неделя, че е потърсила помощ от националния трибунал в Индия, занимаващ се с прилагането на корпоративното право в страната, за разпродажба на активите си и покриване на милиардите си дългове.

Акциите на дружеството се сринаха с 50% в понеделник на борсата в Мумбай. По-късно възстановиха част от загубите си и завършиха търговията с 35% надолу, посочва CNN Business.

В ценовата война между телекомите един индийски милиардер губи

В ценовата война между телекомите един индийски милиардер губи

Акциите на компанията му се сринаха

Reliance Communications, която дължи около 7 милиарда долара, търси възможност да реши проблема със задълженията си с помощта на трибунала, се казва в официално съобщение.

Според индийското законодателство сега институцията разполага с девет месеца да се справи с разпродажбата на активите на компанията. Ако не успее, дружеството ще бъде обявено в несъстоятелност и ще бъде ликвидирано.

Някога един от най-големите телекоми в азиатската страна Reliance Communications не успя да се справи с конкуренцията на Мукеш - по-големия брат на Анил Амбани.

Най-богатият човек в Индия „подарява” безплатен 4G интернет за още три месеца

Най-богатият човек в Индия „подарява” безплатен 4G интернет за още три месеца

Неговата телекомуникационна фирма Reliance Jio удължава срока за услугата

През 2016 година той основа своя мобилен оператор Reliance Jio и успя бързо да привлече клиенти, като предложи шест месеца безплатен 4G интернет и изключително ниски тарифи на потребителите си.

С дебюта си на пазара дружеството започна ожесточена ценова война, която доведе до спад в стойността на мобилните данни от 206 рупии или 3 щатски долара за гигабайт през 2016 година до едва 12 рупии или 0,16 долара през миналата година. По този начин Jio успя да привлече над 280 милиона клиенти за по-малко от три години.

Сред жертвите на компанията бяха британският мобилен гигант Vodafone, който беше принуден да обедини бизнеса си в Индия с местния си конкурент Idea Cellular. Други напуснаха пазара, включително и Reliance Comminications.

Към днешна дата Мукеш Амбани разполага с нетно богатство от около 50 милиарда долара, а това на неговия брат е едва 2 милиарда долара, показват данните на Forbes.