Финландският концерн Fortum подава във вторник официална заявка до финансовия регулатор на Германия за изкупуването на акциите на германската енергийна компания Uniper, съобщава Reuters.

По думите на прессекретаря на Fortum, цитирани от агенцията, компанията няма да разкрие детайли около сделката преди официалното одобрение от Федералното управление за финансов надзор на Германия.

Финландският концерн, който е под контрола на правителството, през септември се договори с германския енергиен гигант E.ON за придобиването на 46,65 процента от Uniper и е длъжен да направи публично предложение за купуване на акциите на всички акционери на компанията.

Fortum планира да обяви доброволна оферта на всички акционери на Uniper, в рамките на която E.ON може да продаде принадлежащите му акции. Предложението ще бъде по цена 22 евро за акция, което 3,76 милиарда евро за дела на E.ON в Uniper или 8,05 милиарда евро за цялата компания, съобщи по-рано финландският концерн.

Срокът на офертата ще действа 10 седмици след получаването на разрешение за придобиването от финансовия регулатор на Германия. E.ON и Fortum очакват да приключат сделката към средата на 2018 година.

Мениджмънтът на Uniper нарече потенциалната сделка "враждебно поглъщане". (Терминът се използва, когато дадена компания не иска да бъде купена и кандидатът прави директно предложение на нейните акционери - бел. ред.)

Основната дейност на енергийния концерн Fortum е в страните от Северна Европа, Прибалтика, а така също в Русия, Полша и Индия. В Русия компанията има осем електростанции, разположени в Урал и Западен Сибир.

Uniper е германска енергийна компания, работеща в Европа и Русия. Компанията е един от основните партньори на Nord Stream 2 AG -оператор по изграждането на газопровода "Северен поток 2".