Бразилският автомобилен производител CAOA е постигнал споразумение за купуването на завода на Ford в град Сао Бернардо до Кампо в Бразилия. Той обаче има намерение да съкрати 1300 служители, които понастоящем работят там.

Още през февруари американската компания обяви, че може да затвори най-стария си завод в Бразилия, който дава работа на 3000 души, като част от плана за глобално преструктуриране на бизнеса си и намерението да преустанови производството на тежкотоварни камиони, пише Reuters.

CAOA и Ford водят преговори за сключване на сделката от февруари, откакто губернаторът на Сао Пауло Джао Дория започна да търси купувач за фабриката, за да не загубят жителите работата си.

Вагнер Сантана, президент на съюза, който представлява работниците на Ford, е казал, че при разговорите си с СAOA от компанията са казали, че ще задържат само 800 работници, а 1300 ще бъдат съкратени. По думите му колко работни места настина ще бъдат закрити ще стане ясно, щом сделката бъде финализирана.

Освен планираните съкращения, потенциалният собственик на завода ще плаща на новите служители, които наема до 80% от възнаграждението, което е Ford e предлагала.

"Целта е заводът да се направи печеливш и продуктивен", e казал Карлос Алберто Оливиера Андраде, президент на CAOA, чието име се състои от неговите инициали.

Вътрешният пазар на Бразилия и по-защитната икономика привличат много инвеститори от цял свят в страната, а CAOA e един от малкото местни автомобилни производители. Той се е споразумял да произвежда автомобили за корейската компания Hyundai.

Ford отваря завода си в Сао Бернардо до Кампо през 1967 година, който е най-старият на марката в страната. Първоначално в него са се произвеждали камиони, както и компактният модел Ford Fiesta. В структурните промени за бизнеса на компанията влизат и планове за нов завод в североизточния щат Баия в страната.

Ford оставя без работа 12 000 от служителите си в Европа до 2020-а

Ford оставя без работа 12 000 от служителите си в Европа до 2020-а

Засегнати ще бъдат заводите на компанията в Русия, Франция, Испания и Германия