Автомобилният производител Ford обяви, че ще съкрати 12 000 работни места в европейските си заводи до 2020 година. Целта на тази стъпка е компанията да се върне към печалба на Стария континент, съобщава CNBC.

От дружеството посочват, че ще спрат производството в три завода в Русия. Фабриките на марката във Франция и Уелс ще бъдат затворени, а капацитетът на тези във Валенсия и в германския град Заарлуис ще бъде намален.

Общо 12 000 работни места в производствените бази на Ford и на европейските ѝ джойнт венчъри ще бъдат засегнати от съкращенията.

Ford съкращава 7 000 души

Ford съкращава 7 000 души

Засегнати ще бъдат служителите, които не участват в производствения процес

От компанията планират да насочат повече усилия и инвестиции в областта на хибридните, електрическите и безпилотните автомобили, за да отговорят на по-строгите изисквания за вредни емисии, наложени в Европа.

През миналия месец излезе информация, че Ford готви съкращения на 7000 работни места. Тогава стана ясно, че това ще се отнася предимно за служители, заети в администрацията на фирмата.

Целта на затварянето на тези позиции беше съкращаването на около 600 милиона долара годишно. Според информацията от май месец сред освободените трябваше да бъдат част от екипите на Ford в Северна Америка, Европа, Китай и Южна Америка.

Ford затваря завода си за двигатели във Великобритания

Ford затваря завода си за двигатели във Великобритания

Там се правят двигатели за моделите Fiesta и B-Max