Ford Motor Co. се готви да съкрати 7 000 работни места, предава Bloomberg. Промените ще засегнат само служителите, които работят в офис, а работниците в производството могат да са спокойни.

Премахването на позициите ще спести на Ford около $600 милиона на година, съобщи главният изпълнителен директор Джим Хакет в писмо до служителите. Съкращенията ще обхванат около 10 процента от служителите в офис на компанията.

Очаква се до края на тази седмица да бъдат съкратени засегнатите в Северна Америка, а до края на август - и тези в Европа, Китай и Южна Америка.

"За да успеем в тази конкурентна индустрия и да позиционираме Ford като печеливша компания в бързопроменящата се среда, трябва да намали бюрокрацията, да дадем повече власт на мениджърите, да ускорим взимането на решения, да се фокусираме върху най-важните си задачи и да намалим разходите", пише Хакет.

Очаква се промените да намалят броя на мениджърите в компанията с около 20 процента, както и да свият организационните пластове до девет или по-малко - от 14 сега.

Компанията ще се концентрира и върху създаването на нова платформа за автомобили, както и върху електрификация на моделите и други.

През октомври Ford съобщи, че ще намали заплатите на служителите, които не са заети в производствения процес като част от реструктуриране, оценявано на $11 милиарда.

Преструктурирането на GM беше трудно. Това на Ford може да е още по-трудно

Преструктурирането на GM беше трудно. Това на Ford може да е още по-трудно

Очакват се големи съкращения на работници и затваряне на заводи