Aмериканският автомобилен производител Ford Motor e напът да затвори своя завод за двигатели на Острова, след като все още продължава да търси начин да се справи със загубите на европейския пазар в следствие на глобално преструктуриране на стойност 11 милиарда долара.

Компанията планира да се срещне с местни синдикални представители, за да обсъди с тях бъдещето на завода Bridgend в Южен Уелс, който дава работа на 1500 работници, пише Bloomberg.

Ford съкращава 550 служители във Великобритания

Ford съкращава 550 служители във Великобритания

Автомобилната копания готви хиляди съкращения и в Германия

Заводът произвежда двигатели за няколко модела на Ford в Европа, включително Fiesta и B-Max, но неговото бъдеще стана несигурно преди 18 месеца , когато Jaguar Land Rover се отказа от договора си с Ford и прекрати производството на своите двигатели в Бридженд.

Съдбата на останалите операции на американската компания ще се реши в зависимост от това дали и как Великобритания ще напусне ЕС. От Ford са предупредили по-рано тази година, че ако Обединеното кралство излезе от блока без сделка, функционирането на компанията на британския пазар може да стане изключително трудно. Това се дължи на факта, че Ford e най-продаваната марка автомобили там и усеща осезаемо всяка икономическа промяна. А продажбите на производителя паднаха с 30%.

Ford съкращава 7 000 души

Ford съкращава 7 000 души

Засегнати ще бъдат служителите, които не участват в производствения процес

Американската компания е обявила загуби от 398 милиона долара на европейския пазар за миналата година.

Затварянето на завода в Бридженд идва с намерението на автомобилния производител да закрие още фабрики в Германия, Франция, Русия, като част от плана за намаляване на разходите в Европа. По-рано тази година, Ford обяви, че ще съкрати много работни места, за да се концентрира върху производството на пикапи и комерсиални автомобили.