Германската компания Fraport AG ("Фрапорт"), която притежава дял от 25% в управляващото дружество на летище "Пулково" в град Санкт Петербург - наричан Северната столица на Русия - ще продава своя дял. Това е съобщил Андрей Костин, шефът на ВТБ, която е една от най-големите банки в Русия, съобщи "Комерсант".

Продажбата може да се осъществи, независимо че германският холдинг неведнъж е подчертавал, че според условията на концесионния договор, до 2025 г.не може да продаде своя дял. Сред заинтересованите купувачи сега са (почти) всички собственици на руски летища.

Ще припомним, че компанията "Фpaпopт Tyин Cтap Eъpпopт Meниджмънт" AД е опepaтop нa нашите морски Лeтищe Bapнa и Лeтищe Бypгac.

Германският летищен холдинг Fraport, който притежава 25% от оператора на летище "Пулково", "Въздушните врати на Северната столица" (ВВСС) - който управлява летище "Пулково" - ще продаде своя дял. Това съобщи ръководителят на ВТБ Андрей Костин по време Източния икономически форум (който се провежда във Владивосток в момента), като банката притежава 25,01% в оператора на летището ВВСС.

Въпреки някои критики, досега Fraport остана сред акционерите на оператора на летището в Санкт Петербург, макар че още през март миналата година от германската компания съобщават, че обмислят различни варианти за излизане от този актив.

Най-предпочитаните дестинации от морските ни летища и от кои държави са пътниците

Най-предпочитаните дестинации от морските ни летища и от кои държави са пътниците

Значителен ръст на пътниците на летищата във Варна и Бургас през 2022 година

Към средата на 2022 г. германската компанията оцени своя дял в оператора (управляващо дружество) ВВСС на 111 млн. евро.

Ръководителят на ВВСС Леонид Сергеев коментира преди за "Комерсант", че към края на 2022 г. структурата на акционерите в оператора на летище "Пулково" остава непроменена.

Все още не е ясно по какъв начин Fraport възнамерява да продаде своя дял при ограниченията на концесионния договор. Според шефа на ВТБ, до края на тази година този въпрос би трябвало да бъде решен - дали продажбата ще стане чрез търг или по друг вариант.

Франк Кванте, главен изпълнителен директор на "Фрапорт", оператора на Летище Варна и Летище Бургас: Привлякохме две нови авиокомпании, увеличиха се полетите

Франк Кванте, главен изпълнителен директор на "Фрапорт", оператора на Летище Варна и Летище Бургас: Привлякохме две нови авиокомпании, увеличиха се полетите

С д-р Франк Кванте разговаряме за резултатите на двете летища, за топ дестинациите и новите възможности за развитие