Министерството на икономиката на Франция разработва сценарии за приватизацията на най-големите международни летища на страната - парижките Roissy CDG ("Шарл де Гол") и Orly (Орли).

Това съобщава телевизионният канал BFM TV, като за най-вероятен купувач се посочва строителната корпорация Vinci.

По информация на медията, разглежданите сценарии са основно два- както пълна продажба на държавния пакет в управляващата летищата компания ADP, така и частична. При пълна продажба на държавния пакет от 50,6% акции в летищата, френската държава разчита да получи 7 милиарда евро.

Един от потенциалните кандидати за придобиване на тези активи е строителната корпорация Vinci, която към настоящия момент притежава 8 процента от ADP.

Съгласно другият сценарий, държавата може да намали своето присъствие в компанията, оператор на летищата до 30 на сто.

Самият процес на приватизацията трябва да протече през 2018 година. Официално, каквито и да са планове относно бъдещето участие на държавата в собствеността на летищата, няма да бъдат обявени преди месец септември.

За шестте месеца на 2017 година двете летища - Roissy CDG и Orly са обслужили 48,5 милиона пасажери, което е с 5% повече от същия период на миналата година. А като цяло приходите на групата ADP са нараснали с 2,4% - до 1,5 млрд. евро.