Германската компания Henkel подписа споразумение за продажба на активите си в Русия за 54 милиарда рубли на консорциум от местни финансови инвеститори, който включва компаниите Augment Investments, Kismet Capital Group и Elbrus Services. Това се казва в съобщение на Henkel, цитирано от ТАСС.

"Henkel подписа споразумение за продажба на руските си активи с консорциум от местни финансови инвеститори. През април 2022 г. Henkel взе решение да продаде бизнеса си в Русия", се казва в съобщението.

Отбелязва се, че сумата по сделката възлиза на 54 милиарда рубли (около 600 милиона евро). Вече са получени всички необходими одобрения от съответните държавни органи на Русия и се очаква сделката да приключи скоро.

От Elbrus Capital обаче коментират пред ТАСС, че фондовете Elbrus Capital, както и други структури от групата и съоснователите на Elbrus Capital Александър Савин и Роб Телен, не участват в придобиването на бизнеса на Henkel в Русия. "Също така ви информираме, че Elbrus Services, спомената в съобщението на Henkel като един от членовете на консорциума, не е част от групата "Елбрус капитал", се казва в изявлението на руската инвестиционна компания.

Същевременно източник каза на ТАСС казва, че Elbrus Services, спомената в изявлението на Henkel, е бизнес структура на Дмитрий Крюков, един от съоснователите на "Елбрус капитал".

В началото на март Henkel обяви в свой документ, че очаква да завърши продажбата на бизнеса си в Русия през първото тримесечие на 2023 г.На 19 април 2022 г. компанията обяви, че в светлината на ситуацията в Украйна, е решила да се откаже от бизнеса в Руската федерация.В същото време Henkel увери, че 2500 нейни служители ще продължат да работят по време на подготовката за напускане на Русия.

Компанията произвежда(ше) лепила, перилни препарати, козметика и продукти за лична хигиена в 11 завода в Руската федерация. Впоследствие компанията прекрати всички инвестиции, както и рекламна и спонсорска дейност в Русия.

Henkel стана втората най-голяма компания на пазара за перилни препарати в САЩ

Германска компания стана втората най-голяма на пазара за перилни препарати в САЩ

Производителят се превръща в един от лидерите на индустрията отвъд Океана