Инвестиционната компания PPF, контролирана от чешкия милиардер Петр Келнер, е подала необходимите документи до Европейската комисия (ЕК) с цел да получи окончателно одобрение за придобиването на медийната група Central Media Group (CME), част от която е и българската bTV. Това съобщава Radio Prague International.

До 6 октомври от Комисията трябва да излязат с позиция по сделката. Тя може да бъде одобрена още тогава или европейските власти да обявят допълнителни изисквания, които е необходимо да бъдат изпълнени, за да дадат своето "да" за нея. Във втория случай окончателното решение може да се забави с 90 дни.

С разрешението на ЕК ще падне и последното ограничение пред сделката за покупката на CME.

Официално: Келнер купува bTV в сделка за над 2 милиарда долара

Официално: Келнер купува bTV в сделка за над 2 милиарда долара

Чешкият бизнесмен навлиза наведнъж на 5 пазара, сред които и българския

В края на октомври миналата година стана ясно, че PPF, която преди това искаше да придобие "Нова Броудкастинг груп" у нас, ще бъде новият собственик на групата на bTV. Тогава стана ясно, че от инвестиционната компания са постигнали споразумение за покупката на CME, която има активи на пет пазара в Централна и Източна Европа.

В CME влизат 30 телевизионни канала, като аудиторията им достига приблизително 45 милиона души. В България нейна собственост на bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring. Компанията е представена още в Чехия, Румъния, Словакия и Словения.

Първоначално се очакваше сделката по придобиването да приключи до средата на 2020 година.