Управителният съвет на Twitter се съгласи с предложението за поглъщане на стойност 44 млрд. долара (34,5 млрд. паунда) от милиардера Илон Мъск.

Милиардерът, който направи шокиращата оферта преди по-малко от две седмици, заяви, че Twitter има "огромен потенциал", който той ще разгърне.

Така се финализира процеса, който започна преди по-малко от месец.

Илон Мъск също така призова за редица промени - от облекчаване на ограниченията върху съдържанието до премахване на фалшивите акаунти, отбелязва Би Би Си.

Илон Мъск поиска да притежава Twitter

Илон Мъск поиска да притежава Twitter

Twitter има изключителен потенциал. Аз ще го разгърна

Според списание Forbes Илон Мъск е най-богатият човек в света, като нетното му състояние се оценява на 273,6 млрд. долара, което се дължи най-вече на дяловото му участие в управляваната от него компания за производство на електромобили Tesla. Той ръководи и аерокосмическата компания SpaceX.

"Свободата на словото е в основата на функциониращата демокрация, а Twitter е цифровият градски площад, където се обсъждат жизненоважни за бъдещето на човечеството въпроси", заяви Илон Мъск в изявление, с което обяви сделката.

"Искам също така да направя Twitter по-добър от всякога, като усъвършенствам продукта с нови функции, направя алгоритмите с отворен код, за да увелича доверието, победя спам ботовете и удостоверя всички хора", добави предприемачът.

"Twitter има огромен потенциал - очаквам с нетърпение да работя с компанията и общността от потребители, за да го отключим."

Илън Мъск е "Човек на годината" на списание Time

Илън Мъск е "Човек на годината" на списание Time

Огромно признание за предприемача милиардер

Брет Тейлър, председател на управителния съвет на Twitter, заяви, че той е провел "цялостен процес" за оценка на предложенията на Мъск за фирмата.

"Предложената транзакция ще осигури значителна парична премия и ние вярваме, че това е най-добрият път напред за акционерите на Twitter", каза Брет Тейлър.