Чешката CEZ е одобрила продажбата на активите си в България на "Инерком Груп". На днешното си заседание надзорният съвет на дружеството е дал своето съгласие, съобщиха от компанията, цитирани от Reuters и чешки медии.

По предварителна и непотвърдена информация стойността на сделката е около 320 милиона евро. Тя включва "ЧЕЗ Електроразпределение", "ЧЕЗ Електро", "ЧЕЗ Трейд", както и ВЕИ активи. "Енерго-про", която също имаше интерес, е предложила 300 милиона евро. 

Купувачът "Инерком България" ЕАД е част от групата на "Инерком", която оперира на пазара от над десет години. Едноличен собственик е Гинка Върбакова. Тя е и член на УС на Българската фотоволтаична асоциация.

Koмпaниятa paзвивa пpoeĸти зa възoбнoвяeмaтa eнepгия и yпpaвлявa 3 фoтoвoлтaични пapĸa c ĸaпaцитeт нaд 100 МW. Инepĸoм инвecтиpa и в изгpaждaнeтo нa eнepгийнo eфeĸтивни жилищни и aдминиcтpaтивни cгpaди. Cтoйнocттa нa бизнeca нa гpyпaтa e oĸoлo 100 млн. лeвa.

Българската "Инерком" има най-големи шансове да купи ЧЕЗ България

Българска компания има най-големи шансове да купи бизнеса на ЧЕЗ у нас

Сделката няма да навреди на конкуренцията на енергийния пазар в България

След края на заседанието на чешката компания стана ясно, че офертата на Инерком е надвишила пазарната оценка на активите, определена след независима оценка, както и стойността на първоначалните инвестиции, пишат местни медии. Така ЧЕЗ излиза от България на печалба.

Договорът за продажба ще бъде подписан в следващите няколко дни. По предварителна информация купувачът се е ангажирал да запази досегашния мениджмънт в ЧЕЗ. Компанията навлезе на българския пазар през 2004 година и обслужва около три милиона души.

ЧЕЗ планираше да напусне България отдавна заради стари спорове с властите България. През миналата година компанията поиска международен арбитраж, който няма да бъде прекратен заради сделката.

Сделката трябва да бъде одобрена от българския регулатор.

ЧЕЗ вече продаде ТЕЦ "Варна" на "Сигда" ООД.

ЧЕЗ официално продаде първия си актив в България

ЧЕЗ официално продаде първия си актив в България

Дружеството получи разрешение от КЗК за сделката