Чешкото енергийно дружество CEZ Group получи официално одобрение по сделката за продажбата на първия си актив в България - ТЕЦ Варна. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на българското дружество "Сигда" ООД да придобие електроцентралата, като споразумението за нея беше обявено в края на октомври. 

Тогава не беше посочена конкретната цена за сделката. Може обаче да се приеме, че тя е около 50 милиона евро, тъй като тази сума беше посочена преди време от чешки медии. Според публикации в тях намеренията на енергийната група са били да получи толкова срещу актива.

ЧЕЗ продава ТЕЦ Варна на бивш министър

ЧЕЗ продава ТЕЦ Варна на бивш министър

Стойността на сделката все още не е ясна

През януари от ръководството на CEZ Group обявиха, че "тестват пазара" за евентуална сделка за активите си у нас. Няколко месеца по-късно Павел Чирани, който е член на борда на директорите в чешкото дружество, разкри пред Reuters, че българските инвеститори с интерес към бизнеса са четирима.

След продажбата на ТЕЦ Варна компанията остава с електроразпределителното си дружество "ЧЕЗ България", както и с две централи за възобновяема енергия. 

"Енерго-Про" изглежда все по-вероятен купувач на бизнеса на "ЧЕЗ" в България

"Енерго-Про" изглежда все по-вероятен купувач на бизнеса на "ЧЕЗ" в България

До края на годината чешкото дружество ще обяви решението си за продажбата

Купувачът "Сигда" ООД е регистриран във Варна, като управители на фирмата са Данаил Стоянов Папазов и Станислав Данаилов Папазов. Първият беше министър на транспорта в кабинета на Пламен Орешарски, а вторият е неговият син. В управлението на дружеството е и дъщерята на политика Ивелина.

Защо CEZ се отказва от бизнеса си в България и региона?

Защо CEZ се отказва от бизнеса си в България и региона?

Преди месец компанията продаде ТЕЦ Варна