Най-големият производител на електроенергия в Източна Европа търси купувачи за бизнеса си в региона и успоредно с това готви експанзия на запад. Това пише Bloomberg в свой анализ, визирайки чешката група CEZ, която у нас държи "ЧЕЗ България".

След стотиците милиони инвестирани в югоизточната част на Стария континент през последното десетилетие, сега компанията обръща фокуса си към нови пазари, решена да се освободи от активите си в региона.

"Базираната в Прага фирма води преговори за продажбата на бизнеса си в България. В Западна Европа, от друга страна, настъпва с вятърни електроцентрали, топлоцентрали и други дейности в опитите си да се конкурира с гигантите, като EON и Engie", посочват от медията.

"Ние променяме фокуса си", коментира финансовият директор на CEZ Мартин Новак в интервю. "По отношение на активите, компанията сега се стреми към възобновяеми енергийни източници в Централна и Западна Европа, а не в Югоизточна", допълва той.

Още не е избран купувач за ЧЕЗ България, преговорите продължават

Още не е избран купувач за ЧЕЗ България, преговорите продължават

Кандидатите все още подобряват офертите си

Предстоящата продажба на активите в България, която се очаква да бъде завършена в следващите няколко месеца, бележи края на бързото разширяване на бизнеса на групата в развиващите се пазари от Албания до Турция и Румъния.

И ако в момента по-голямата част от произвежданата от компанията електроенергия идва от въглищни и атомни електроцентрали, то нейното ръководство планира да удвои печалбата от възобновяеми източници до 2020 година и по този начин да настигне западните си конкуренти.

"Стратегията на CEZ за Балканите забоксува в началото на десетилетието на фона на спад на цените на едро и политически промени в страните", посочват от Bloomberg.

"Преди време компанията имаше проблеми в Албания, където регулаторите взеха решение да национализират активите, Румъния временно отказа компенсации за вятърна енергия и България многократно заплаши да отнеме лиценза на CEZ, след като обвини фирмата, че цените й натоварват прекалено много потребителите", допълват от медията.

Българската Future Energy може да купи ЧЕЗ България за €312 милиона

Българска фирма може да купи ЧЕЗ България за €312 милиона

Компанията е изпреварила останалите кандидати, предлагайки най-високата оферта

По думите на цитирани от Komercni Banka експерти от продажбата на българския бизнес чешкото дружество няма да получи повече от 9 милиарда крони или 418 милиона долара.

Това е далеч под цената от 17,5 милиарда крони, които групата плати през 2004 година, когато придоби мажоритарен дял от старите електроразпределителни дружества - "Електроразпределение Столично", "Електроразпределение София Област" и "Електроразпределение Плевен".

Според анализатора от чешката банка Мирослав Фрайер няма как цената на българските активи да надхвърли 418 милиона лева. Тази сума обаче е над очакванията на CEZ, които преди време намекнаха, че ще търсят минимум 300 милиона евро или малко над 350 милиона долара.

В края на миналия месец българското подразделение на групата "ЧЕЗ България" продаде ТЕЦ Варна на местното дружество "Сигда" ООД, като според информацията стойността на сделката е около 50 милиона евро. Чешкото дружество се "освободи" и от 50% от участието си в турското електроразпределително дружество Akcez Enarji Yatirimlari.

ЧЕЗ продава ТЕЦ Варна на бивш министър

ЧЕЗ продава ТЕЦ Варна на бивш министър

Стойността на сделката все още не е ясна