Българската компания Future Energy изглежда като най-вероятният нов собственик на ЧЕЗ България. Тя е предложила най-високата оферта за активите на чешкото енергийно дружество, съобщават чешките медии.

Компанията-майка CEZ вече води финални преговори с българската фирма, а сделката е много близо до приключване, информират колегите от в. Hospodářské noviny. Те наричат Future Energy "практически неизвестна индийска компания". Компанията всъщност е българска и името й вече се появи в публичното пространство покрай потенциалната сделка.

Христо Ковачки предлага €250 милиона за ЧЕЗ България

Христо Ковачки предлага €250 милиона за ЧЕЗ България

Чешката компания обаче иска повече

Точната цена не е ясна, но се говори за сума над 312.7 млн. евро. Информацията на чешкия вестник е потвърдена от 2 високопоставени независими източника близки до сделката.

Преговорите за активите на ЧЕЗ България са дълги и сложни и са в ход от няколко месеца. Спекулираше се около много кандидати, но сякаш никой не слагаше в сметките Future Energy. Тя е доставчик на електроенергия в България и други 3 балкански държави - Сърбия, Албания и Македония, като има повече от 3500 клиенти от всякакъв вид.

Чешкият милиардер Яромир Тесарж предложи €300 милиона за ЧЕЗ България

Един от най-богатите хора в Чехия иска да купи ЧЕЗ България

Компанията все още разглежда офертите за българския си бизнес

През последните седмици като основни фаворити се очертаваха двама кандидати - бизнесменът Христо Ковaчки и чешкият милиардер Яромир Тесарж, собственик на другата чешка енергийната компания, която оперира у нас - Energo-Pro. През пролетта от ЧЕЗ обявиха, че от компанията се интересуват най-вече български инвеститори.

Ковачки е предложил 250 млн. евро, които обаче се сториха недостатъчни на чехите, които очакваха да получат поне 300 млн. евро за основния си бизнес и още 50 млн. за неработещия ТЕЦ "Варна". Офертата на Тесарж, който е един от най-богатите хора в Чехия, е за около 300 млн. евро, потвърдиха от Energo-Pro.

ЧЕЗ продава ТЕЦ Варна на бивш министър

ЧЕЗ продава ТЕЦ Варна на бивш министър

Стойността на сделката все още не е ясна

Наскоро CEZ продаде ТЕЦ "Варна" за около 50 млн. евро на фирма, свързана с Данаил Папазов, бивш министър на транспорта в правителството на Пламен Орешарски. Според чешки медии ценният актив е не неработещата топлоцентрала, а земята под нея, която ще бъде използвана за строеж на ново пристанище.

Компанията-майка CEZ отказа да коментира детайли, свързани с евентуалната продажба. "Водим преговори за продажбата на българските ни активи с повече кандидати", каза говорителката на Алис Хоракова.