Чешкият милиардер Яромир Тесарж иска да купи активите на ЧЕЗ България. Бизнесменът е предложил 300 милиона евро за бизнеса на ЧЕЗ у нас, съобщава чешкият вестник Hospodarske Noviny.

Тесарж е собственик на другата чешка енергийна компания, която оперира у нас - "Енерго-Про". Тя отговаря за електроразпределението в Североизточна България. Милиардерът е един от най-богатите хора в Чехия. 

"Компанията Енерго-Про отговори на призивите за коригиране на офертите за активите на ЧЕЗ в България. Подадена е ревизирана оферта, която отговаря на необходимите параметри", заяви говорителката на Тесарж Хана Хикелова.

"Енерго-про" иска да купи бизнеса на конкурентната ЧЕЗ у нас

"Енерго-про" иска да купи бизнеса на конкурентната ЧЕЗ у нас

Изпълнителният директор на компанията потвърди интереса за сключване на сделка

Хикелова отказа да коментира точния размер на офертата, но потвърди, че цената е над първоначалната инвестиция на ЧЕЗ в България (т.е. 281 милиона евро), и е по-висока, отколкото ЧЕЗ първоначално поиска за българското поразделение. Така че сумата най-вероятно е около 300 милиона евро.

Наддаването за продажбата на активите на ЧЕЗ в България започна през пролетта и включваше 4 предложения - 3 за електроразпределителната компания и фотоволатичната електроцентрала "Орешец", а четвъртото - за ТЕЦ "Варна", съобщават чешките медии.

ЧЕЗ очаква сериозен инвеститор за активите си в България

ЧЕЗ очаква сериозен инвеститор за активите си в България

Компанията няма да продава на всяка цена

Получените оферти не удовлетвориха чешката компания и тя даде на кандидатите още 1 седмица, за да ги коригират. От ЧЕЗ не разкриват колко коригирани предложения са получили, тъй като все още преговарят с някои от кандидатите.

Единственото предложение, което изглеждаше приемливо, бе за варненска въглищна централа, която бе затворена заради липсата на задължителната сероочистваща инсталация. Кандидатът за нея е готов да плати около 50 млн. евро, което удовлетворява ЧЕЗ, според източници на HN.

Христо Ковачки предлага €250 милиона за ЧЕЗ България

Христо Ковачки предлага €250 милиона за ЧЕЗ България

Чешката компания обаче иска повече

Ако офертата на Тесарж бъде приета, ще бъде създадено огромно енергийно дружество, което ще обслужва 2/3 от територията на България и ще има над 4 милиона абонати.

Притежаваната от чешкия милиардер "Енерго-Про" стъпи у нас през 2011 г., когато купи бизнеса на германската E.On за 133 милиона евро. Освен в България компанията притежава различни енергийни активи и в Чехия, Словения, Грузия и Турция.