ТЕЦ "Бобовдол", свързан с бизнесмена Христо Ковачки, е предложил най-високата оферта за активите на ЧЕЗ в България. Предложението е за почти 250 милиона евро, съобщава "24 часа", позовавайки се на три свои източника.

Ковачки, който е един от основните играчи в българската енергетика, се е явил на конкурса заедно със свои италиански партньори. Офертата му значително е превъзхождала тези на останалите кандидати - "Приста ойл" (в консорциум с турска фирма), "Енерго-Про" и българските "Инеркомгруп" и "Фючър енерджи", които започвали от 120 милиона евро. Не е ясна обаче конкретната стойност на всяка оферта.

Защо ЧЕЗ може да напусне българския пазар? Отговоря бивш шеф на дружеството

Защо ЧЕЗ може да напусне българския пазар? Отговоря бивш шеф на дружеството

Ето какво е мнението на бившия главния оперативен директор за страната Петр Баран

Според чешки медии обаче ЧЕЗ иска по-висока цена за бизнеса си в България и го е съобщила на участниците в конкурса. Компанията се надява да получи поне 300 милиона евро за основния си бизнес и още около 50 милиона евро за притежавания от нея ТЕЦ "Варна" (който не работи заради липсата на сероочистваща система).

Смята се, че ако ЧЕЗ не получи желаната сума, ще се откаже от продажбата. Компанията работи на българския пазар от края на 2004 г., когато купи 67% от енергото, снабдяващо с ток Западна България, за повече от 282 милиона евро.

"Енерго-про" иска да купи бизнеса на конкурентната ЧЕЗ у нас

"Енерго-про" иска да купи бизнеса на конкурентната ЧЕЗ у нас

Изпълнителният директор на компанията потвърди интереса за сключване на сделка

Чешката компания продава целия си бизнес у нас - електроразпределителната компания, която доставя ток на Западна България, неработещия ТЕЦ "Варна", фирмата, с която търгуват ел. енергията, както и фотоволтаичните си централи.

Народното събрание също следи процедурата по продажба. Заместник-председателят на парламентатната енергийна комисия Валентин Николов призова службите да проучат бъдещия собственик на ЧЕЗ, защото ЕРП-то е важно за националната сигурност. Бизнесът на чешката компания засяга над 2 млн. домакинства у нас.

Български инвеститори с интерес за покупката на ЧЕЗ

Български инвеститори с интерес за покупката на ЧЕЗ

Компанията все още не е обсъдила евентуалната продажба с новите управляващи

Според български енергийни експерти офертите на кандидатите варират около 200 милиона евро, а сделката трябва да бъде финализирана до края на годината. Това потвърждават и от самата компания.

"И двата варианта - да продадем по-голямата част от активите ни или да продадем само част от тях - все още са жизнеспособни. Все още сме в процес на оценка на офертите", заявиха от CEZ Group пред SeeNews.