От началото на годината усилено се говори за плановете на чешкото енергийно дружество CEZ да продаде бизнеса си в България. Идеята за това беше многократно потвърдена от ръководството на компанията и дори преди няколко месеца беше съобщено, че са започнали преговори с евентуални инвеститори.

Различни източници посочваха няколко местни фирми, които са проявили интерес към активите на "ЧЕЗ България", но информацията за нито една от тях не беше потвърдена.

За готовността за сделка на една от тях обаче вече е сигурно. Става въпрос за другото чешко ЕРП, което оперира у нас - "Енерго-про". За интереса към "ЧЕЗ България" говори главният изпълнителен директор на компанията Момчил Андреев пред "Труд".

"Само преди месец групата "Енерго-про" придоби проект за изграждане на най-голямата частна водноелектрическа централа в Турция. Имаме интерес да придобием и активите на "ЧЕЗ" в България, с което ще станем по-ефективна компания", коментира той.

Български инвеститори с интерес за покупката на ЧЕЗ

Български инвеститори с интерес за покупката на ЧЕЗ

Компанията все още не е обсъдила евентуалната продажба с новите управляващи

През април пред Reuters Павел Чирани, който е член на борда на директорите в чешкото дружество, разкри, че българските инвеститори с интерес към бизнеса са четирима. Още през януари пък от ръководството на фирмата обявиха, че вече "тестват пазара" за евентуална сделка.

В България групата притежава 67% от едноименното електроразпределително дружество, което снабдява над 2 милиона домакинства в Западна България, електроцентрала на въглища във Варна, както и две централи за възобновяема енергия.

"Енерго-про" оперира от 2011 година у нас, когато придоби бизнеса на Е.Оn за 133 милиона евро.

ЧЕЗ сменя шефа на надзора преди продажбата

ЧЕЗ сменя шефа на надзора преди продажбата

Компанията ще раздаде като дивиденти цялата си печалба за 2016 г.