Ако ЧЕЗ напуска, това е ясен сигнал, че нещо не върви добре в тази държава. Един чужд инвеститор търси стабилност, търси ясни правила, които, ако ги спазва, има сигурност, че може да развива бизнеса си. Ако не са изпълнени тези условия, чужди инвеститори трудно биха се заинтересували от вложения в България.

Това коментира Петр Баран, който беше главен оперативен директор на чешката ЧЕЗ у нас, по отношение на темата за плановете на компанията да продаде бизнеса си в страната.

По неговите думи намерението на дружеството означава, че то може да подходи като към класическа сделка с изпращане на покани към чуждестранни инвеститори в енергийната индустрия.

"ЧЕЗ е мултибилд компания, оперираща на територията на няколко европейски държави, която има свои стратегически цели и ако тя иска да напусне България, това означава промяна в бизнес плана, защото енергетиката като бизнес много се променя и вероятно фирмата иска да реагира на тази нова ситуация", обяснява още Баран в интервю за БНР.

Шефът на електроразпределителното дружество коментира също, че вероятно корпорацията иска да използва средствата от продажбата за други дейности, които са по-изгодни за нея.

В края на миналата седмица излезе информация, че чешкото дружество CEZ, се кани да излезе от българския пазар. Това стана ясно от кратко съобщение на официалния сайт на компанията.

В случай, че фирмата договори продажба на активите си у нас, това означава, че най-големият бизнес в сектора ще има нов собственик или собственици.

CEZ държи електроразпределителното дружество "ЧЕЗ електро", ТЕЦ "Варна" и също така има участие в биоцентралата "Бара груп", както и в соларен парк във Видин.

Ще продаде ли ЧЕЗ бизнеса си в България?

Ще продаде ли ЧЕЗ бизнеса си в България?

Интерес към активите на компанията има от български и чуждестранни компании