Чешката енергийна компания CEZ очаква сериозен инвеститор за активите си в България. Това съобщи пред журналисти регионалният мениджър на компанията за България Карел Крал.

"Офертите са на масата, поставихме си срок до края на месеца да ги разгледаме и да преценим дали са интересни", посочи Крал. Този срок обаче може да бъде удължен в хода на разговорите.

Регионалният мениджър обаче отказа да навлезе в детайли за предложенията. "Не съм запознат и не мога да коментирам нито цената, нито условията на предложенията. Въпросът не е само в цената, а и в условията на офертите", подчерта той.

Готвената продажба на ЧЕЗ България се коментира от няколко месеца. Енергийното дружество е обект на интерес, както от български, така и от чуждестранни инвеститори.

Христо Ковачки предлага €250 милиона за ЧЕЗ България

Христо Ковачки предлага €250 милиона за ЧЕЗ България

Чешката компания обаче иска повече

Наскоро се появиха информации, че за компанията са подадени няколко обвързващи оферти, най-високата от които е на консорциум, свързан с бизнесмена Христо Ковачки.

Сред кандидатите е и друга чешка компания - "Енерго-Про", която е собственик на електроразпределителната мрежа в Източна България. Тя oпepиpa y нac oт 2011 г., ĸoгaтo пpидoби бизнeca нa E.On зa 133 милиoнa eвpo.

ЧЕЗ България са готови и на двата варианта - продажба или оставане в страната. Крал припомни, че процедурата беше стартирана след интерес от потенциални купувачи, а не по искане на компанията.