Чешкото енергийно дружество CEZ Group се е съгласило да продаде един от българските си активи - ТЕЦ Варна. От официалното съобщение на компанията става ясно, че купувач е местното дружество "Сигда" ООД, което е регистрирано в морския град.

"CEZ се съгласи да приеме офертата на българската компания "Сигда" ООД, която беше оценена като най-добрата, получена на търга", се посочва в официалното съобщение на компанията.

От чешката фирма допълват, че предстои да бъде получено одобрението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за сделката.

"Окончателната цена на продажбата ще бъде определена след приключване на транзакцията", допълват от CEZ Group.

Докато договаря продажбата си, ЧЕЗ България удвои печалбата си

Докато договаря продажбата си, ЧЕЗ България удвои печалбата си

Компанията е спечелила 38.8 милиона лева през 2017 г.

Въпреки че стойността на споразумението не обявена, може да се предполага, че тя ще бъде около 50 милиона евро. Тази сума беше посочена преди месец в публикации в чешки медии, че енергийната група възнамерява да продаде ТЕЦ Варна за толкова.

През януари от ръководството на CEZ Group обявиха, че "тестват пазара" за евентуална сделка за активите си у нас. Няколко месеца по-късно Павел Чирани, който е член на борда на директорите в чешкото дружество, разкри пред Reuters, че българските инвеститори с интерес към бизнеса са четирима.

Energo-Pro на крачка по-близо до купуването на ЧЕЗ България?

Energo-Pro на крачка по-близо до купуването на ЧЕЗ България?

Изглежда "Енерго-Про Варна" ще стане гарант за сделката

В България групата притежава 67% от едноименното електроразпределително дружество, което снабдява над 2 милиона домакинства в Западна България, както и две централи за възобновяема енергия.

В края на юни от друго чешко ЕРП, което оперира у нас - "Енерго-про", потвърдиха, че имат интерес към бизнеса на "ЧЕЗ България". Тогава информацията потвърди главният изпълнителен директор на компанията Момчил Андреев.

"Енерго-про" иска да купи бизнеса на конкурентната ЧЕЗ у нас

"Енерго-про" иска да купи бизнеса на конкурентната ЧЕЗ у нас

Изпълнителният директор на компанията потвърди интереса за сключване на сделка

Досега обаче дружеството "Сигда" ООД не беше коментирано като вероятен купувач на част от бизнеса на "ЧЕЗ България". Справка на Money.bg в Търговския регистър показва, че управители на фирмата са Данаил Стоянов Папазов и Станислав Данаилов Папазов.

Първият беше министър на транспорта в кабинета "Орешарски". Вторият е неговият син. Съдружници във фирмата са двете деца на бившия министър - Станислав и дъщеря му Ивелина.

Според сайта на компанията тя се занимава с международен и вътрешен транспорт, спедиция, складова логистика, деконтейнеризация и сервиз на камиони.

Семейството притежава и "Ийст Уайн" ООД, регистрирана в Добрич, с предмет на дейност селско стопанство, лозарство и производство на грозде и гроздово вино.

Бившият министър беше и в борда на директорите на "Пристанище Варна" ЕАД. Управител е и на варненската "Логистика Запад" ООД.

Чешкият милиардер Яромир Тесарж предложи €300 милиона за ЧЕЗ България

Един от най-богатите хора в Чехия иска да купи ЧЕЗ България

Компанията все още разглежда офертите за българския си бизнес