Чешката енергийна компания Energo-Pro изглежда е една крачка по-близо до придобиването на "ЧЕЗ България", след като облигационерите на българското дружество "Енерго-Про Варна" одобриха предложение то да гарантира пасиви в размер до 350 млн. евро на компанията-майка.

Сумата по всяка вероятност е предназначена за придобиването на активите на ЧЕЗ в България, към които Energo-Pro и нейният собственик милиардерът Яромир Тесарж имат сериозен интерес. А българското дружество трябва да стане гарант за сделката.

Чешкият милиардер Яромир Тесарж предложи €300 милиона за ЧЕЗ България

Един от най-богатите хора в Чехия иска да купи ЧЕЗ България

Компанията все още разглежда офертите за българския си бизнес

Миналия месец чешките медии съобщиха, че Energo-Pro е увеличила офертата си за придобиване на активите на CEZ Group в България за над 300 милиона евро.

"Koмпaниятa Eнepгo-Πpo oтгoвopи нa пpизивитe зa ĸopигиpaнe нa oфepтитe зa aĸтивитe нa ЧEЗ в Бългapия. Πoдaдeнa e peвизиpaнa oфepтa, ĸoятo oтгoвapя нa нeoбxoдимитe пapaмeтpи", зaяви гoвopитeлĸaтa нa Tecapж Xaнa Xиĸeлoвa.

"Енерго-про" иска да купи бизнеса на конкурентната ЧЕЗ у нас

"Енерго-про" иска да купи бизнеса на конкурентната ЧЕЗ у нас

Изпълнителният директор на компанията потвърди интереса за сключване на сделка

"Енерго-Про Варна" е ангажирана с електроразпределението в Североизточна България, захранвайки с електричество на повече от 1.2 милиона домакинства и промишлени потребители.

CEZ Group продължава да разглежда всички опции за продажба на българските си активи, като и двата варианта - продажба на по-голямата част от активите си или продажба само на част от тях, все още са осъществими.

ЧЕЗ очаква сериозен инвеститор за активите си в България

ЧЕЗ очаква сериозен инвеститор за активите си в България

Компанията няма да продава на всяка цена

Компанията съобщи, че все още оценява офертите и очаква сериозен инвеститор за активите си в България.

Активите на CEZ Group в България включват "ЧЕЗ Разпределение България", публичен доставчик на електроенергия и лицензиран търговец "ЧЕЗ Електро България", лицензиран търговец на електроенергия "ЧЕЗ Трейд България" и ТЕЦ "Варна". Операциите на тези дружества се управляват и координират от "ЧЕЗ България".