Бъдещият нов собственик на българския бизнес на електроразпределителното дружество ЧЕЗ все още не е ясен, но картината около сделката се избистря все повече. Ако през лятото все още само се коментираха имената на няколко кандидат-купувачи, то през есента стана ясно, че на финалната права на преговорите са "Енерго-Про", българската "Фючър Енерджи" и свързаният с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Бобовдол".

Доскоро като най-вероятен купувач се смяташе втората компания. В края на миналата седмица обаче стана ясно, че дружеството е било отстранено от енергийния пазар по собствено желание поради затруднения при изпълнението на договори с основни доставчици на ток.

Христо Ковачки предлага €250 милиона за ЧЕЗ България

Христо Ковачки предлага €250 милиона за ЧЕЗ България

Чешката компания обаче иска повече

Тогава изникна въпросът дали от компанията-майка на ЧЕЗ ще решат да оставят в надпреварата "Фючър Енерджи" или да отстранят фирмата. Причина за излизането й от наддаването би било съмнение дали компанията би могла да покрие сумата по сделката заради финансови затруднения.

В своя публикация от "24 часа" посочиха тогава, че решаващо ще бъде становището на партньора на "Фючър Енерджи" - индийската India Power Corporation, която евентуално би могла да осигури финансирането за покупката.

Кандидатът за ЧЕЗ с най-висока оферта може да бъде отстранен

Кандидатът за ЧЕЗ с най-висока оферта може да бъде отстранен

Решението трябва да бъде взето до дни

Все по-вероятно обаче изглежда новият собственик да бъде другото чешко дружество на българския пазар - "Енерго-Про". През лятото в интервю главният изпълнителен директор на българското подразделение на фирмата Момчил Андреев потвърди за интереса към активите на ЧЕЗ.

"Само преди месец групата "Енерго-Про" придоби проект за изграждане на най-голямата частна водноелектрическа централа в Турция. Имаме интерес да придобием и активите на ЧЕЗ в България, с което ще станем по-ефективна компания", заяви тогава той.

А действията на ЕРП-то само потвърждават думите му. В средата на октомври стана ясно, че облигационерите на българското дружество са одобрили гарантирането на пасиви в размер на 350 милиона евро на компанията майка. В същото време сумата съвпада с тази, която търсят от ЧЕЗ за активите си в България. Според информацията самото емитиране е било в края на ноември.

Energo-Pro на крачка по-близо до купуването на ЧЕЗ България?

Energo-Pro на крачка по-близо до купуването на ЧЕЗ България?

Изглежда "Енерго-Про Варна" ще стане гарант за сделката

От OFFNews цитират свои източници, според които именно "Енерго-Про" ще купи бизнеса на ЧЕЗ, като по този начин ще контролира не само доставките на електроенергия в Североизточна България, но и в западната и централната част на страната.

До окончателният отговор на въпроса кой ще бъде новият собственик на активите на чешкото дружество остава съвсем малко време. На събитие тази седмица от ръководството на ЧЕЗ заявиха, че до края на годината ще се реши какво ще се случва с българските активи.