Сделката за активите на CEZ в България виси на косъм. В петък основният кандидат за купувач - българската "Future Energy", бе отстранена от енергийния пазар по собствено желание, тъй като не може да изпълнява договорите си поради загуба на основни доставчици на ток.

Защо CEZ се отказва от бизнеса си в България и региона?

Защо CEZ се отказва от бизнеса си в България и региона?

Преди месец компанията продаде ТЕЦ Варна

Промяната в последния момент може да разколебае чешката ЧЕЗ. По информация на "24 часа" дружеството ще трябва да вземе решение до няколко дни дали да остави "Future Energy" в надпреварата, а от основно значение е становището на индийския партньор - India Power Corporation, който трябва да потвърди дали ще финансира сделката.

Според участници на пазара отстраняването на "Future Energy" може да се сравни със своеобразен фалит, тъй като компанията губи клиентите и основния си бизнес, коментира изданието.

Българската Future Energy може да купи ЧЕЗ България за €312 милиона

Българска фирма може да купи ЧЕЗ България за €312 милиона

Компанията е изпреварила останалите кандидати, предлагайки най-високата оферта

По информация на чешки медии тя е предложила най-висока цена за активите на ЧЕЗ в България - 312 милиона евро. Официално потвърждение на това няма и до днес. Останалите кандидати в надпреварата са ТЕЦ "Бобов дол" и "Енерго-про".

Чешкото дружество ще трябва да реши на кого да продаде активите си в България до края на година, заяви пред SeeNews Алис Хоракова, директор "Връзки с обществеността" в компанията.

В края на октомври ЧЕЗ съобщи, че ще продаде ТЕЦ "Варна" на "Сигда" ООД. Сделката все още не е получила разрешението на КЗК.

ЧЕЗ продава ТЕЦ Варна на бивш министър

ЧЕЗ продава ТЕЦ Варна на бивш министър

Стойността на сделката все още не е ясна