Българската компания "Инерком" изглежда като най-вероятният нов собственик на ЧЕЗ България. Тя води ексклузивни преговори по сделката за активите на чешкото енергийно дружество, съобщава специализираният портал за енергетика 3e-News, позовавайки се на източници от Прага.

Преговорите на CEZ Group с потенциалните купувачи са във финален етап и се очаква да приключат до края на март. На финала са останали 2 компании - "Инерком" и другата чешка енергийна компания, която оперира у нас - "Енерго-Про".

Продажбата на ЧЕЗ България трябва да бъде приключена до края на март

Продажбата на ЧЕЗ България трябва да бъде приключена до края на март

Енергийната компания води финални преговори с един купувач за бизнеса си у нас

Българската компания е по-приемливият купувач не само заради предложената цена, но и поради факта, че придобиване на ЧЕЗ от нейна страна няма да навреди на конкуренцията на пазара на електроенергия в България.

"Енерго-Про" вече има господстващо положение в разпределението на електроенергия и доминиращи позиции в доставките до крайни потребители върху приблизително 1/3 от територията на страната.

Нов фаворит за покупката на ЧЕЗ в България

Нов фаворит за покупката на ЧЕЗ в България

Въпросът е дали той ще успее да плати 300 милиона евро за сделката

Купувачът "Инерком България" ЕАД е част от групата на "Инерком", която е на пазара на електрическа енергия повече от 10 години. Едноличен собственик на дружеството е Гинка Върбакова, която е и в Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация.

Компанията развива проекти за възобновяемата енергия и управлява 3 фотоволтаични парка с капацитет над 100 MW. Инерком инвестира и в изграждането на енергийно ефективни жилищни и административни сгради. Стойността на бизнеса на групата е около 100 млн. лева.

Българската Future Energy може да купи ЧЕЗ България за €312 милиона

Българска фирма може да купи ЧЕЗ България за €312 милиона

Компанията е изпреварила останалите кандидати, предлагайки най-високата оферта

Според българската компания продажбата няма да доведе до промени за потребителите на ЧЕЗ. Тя не застрашава крайните потребители и сигурността на доставките на електроенергия, тъй като основният бизнес на ЧЕЗ България - разпределение и снабдяване с електроенергия, е силно регулиран от държавата.

Купувачът се ангажира да запази досегашния мениджмънт и кадри на ЧЕЗ.

От групата отричат твърдението, че държавата трябва предварително да одобри купувача. Единствената грижа на държавата е запазването на конкуренцията в сектора. Въпреки това от "Инерком" сами ще поискат от КЕВР преглед на сделката и разрешение за одобряването й.