Чешката енергийна компания CEZ води финални преговори с потенциалния купувач на активите й в България и се надява сделката да бъде приключена през първите 3 месеца на новата година.

"В момента сме по-съсредоточени да приключим сделката успешно, вместо да определяме конкретна дата. Опитваме се да я финализираме през първото тримесечие на 2018 г.", заяви пред SeeNews пресаташето на компанията Алис Хоракова. По думите й все още продължават ексклузивните преговори с един от финалистите.

ЧЕЗ води финални преговори с купувач на активите й в България

ЧЕЗ води финални преговори с купувач на активите й в България

Новият собственик вероятно ще стане ясен до края на годината

Първоначално чешката компания планираше да финализира преговорите до края на 2017 г., а сега срокът се удължава с още 3 месеца. Все още липсва сигурна информация кой е кандидатът с най-големи шансове да придобие бизнеса на ЧЕЗ в България.

В края на декември стана ясно, че сред потенциалните купувачи е малко известната пазарджишка фирма "Инерком груп", която управлява 3 фотоволтаични парка в България.

Нов фаворит за покупката на ЧЕЗ в България

Нов фаворит за покупката на ЧЕЗ в България

Въпросът е дали той ще успее да плати 300 милиона евро за сделката

Собственикът й Гинка Върбакова е свързвана с енергийния бизнесмен Христо Ковачки, който също участва в наддаването за активите на ЧЕЗ у нас. Все още не се знае дали сравнително малката компания ще може да осигури необходимото финансиране за сделката.

Христо Ковачки предлага €250 милиона за ЧЕЗ България

Христо Ковачки предлага €250 милиона за ЧЕЗ България

Чешката компания обаче иска повече

През последните месеци като сериозен кандидат бе сочена другата чешка енергийна компания, която оперира у нас - Energo-Pro. Компанията, която отговаря за разпределението в Североизточна България и е собственост на един от най-богатите хора в Чехия - милиардера Яромир Тесар, е предложила над 300 млн. евро.

Чешкият милиардер Яромир Тесарж предложи €300 милиона за ЧЕЗ България

Един от най-богатите хора в Чехия иска да купи ЧЕЗ България

Компанията все още разглежда офертите за българския си бизнес

Не е ясно каква е позицията на българската "Фючър Енерджи", която също бе определяна като фаворит за "ЧЕЗ България" малко по-рано, тъй като е предложила най-високата оферта - 312.7 млн. евро.

Фирмата, занимаваща се с продажба на електроенергия, излезе от енергийния пазар по собствено желание поради затруднения при изпълнението на договори с доставчици на ток.

Българската Future Energy може да купи ЧЕЗ България за €312 милиона

Българска фирма може да купи ЧЕЗ България за €312 милиона

Компанията е изпреварила останалите кандидати, предлагайки най-високата оферта

Единственият актив, който ЧЕЗ успя да продаде за момента, е ТЕЦ "Варна". Неработещата електроцентрала стана собственост на свързаната с бившия енергиен министър Данаил Папазов фирма "Сигда" ООД срещу 50 млн. евро, след като бе одобрена от българските власти.

ЧЕЗ официално продаде първия си актив в България

ЧЕЗ официално продаде първия си актив в България

Дружеството получи разрешение от КЗК за сделката

Според чешки медии общата стойност на сделката за активите на ЧЕЗ в България ще е почти 352 млн. евро.