Чешкият енергийна компания ЧЕЗ е в ексклузивни преговори с един от потенциалните купувачи за българските й активи, съобщиха от дружеството

"Потвърждаваме, че в момента се провеждат ексклузивни разговори с един от участниците в търга за определен период от време", заяви пред SeeNews директорът на комуникациите в компанията Алис Хоракова.

Българската Future Energy може да купи ЧЕЗ България за €312 милиона

Българска фирма може да купи ЧЕЗ България за €312 милиона

Компанията е изпреварила останалите кандидати, предлагайки най-високата оферта

По-рано този месец ЧЕЗ обяви, че се надява да има решение относно планираната продажба на активите в България до края на годината.

Чешкото дружество вече продаде първия си актив у нас, след като Комисията за защита на конкуренцията одобри сделката за ТЕЦ "Варна". Централата бе продадена на логистичната компания "Сигда" ООД, която е собственост на семейството на бившия транспортен министър Данаил Папазов.

ЧЕЗ официално продаде първия си актив в България

ЧЕЗ официално продаде първия си актив в България

Дружеството получи разрешение от КЗК за сделката

ЧЕЗ от няколко месеца води преговори с потенциалните купувачи на българските си активи. Като най-сериозни кандидати изглеждаха българската Future Energy и чешката Energo-Pro, която осигурява електроразпределението в Североизточна България.

Обсъжданите предложения бяха за над 300 милиона евро, като според медийни публикации Future Energy е предложила най-високата цена - 312 милиона евро. Българската компания обаче напусна родния енергиен пазар по свое желание, което вероятно ще й струва мястото в надпреварата.

Кандидатът за ЧЕЗ с най-висока оферта може да бъде отстранен

Кандидатът за ЧЕЗ с най-висока оферта може да бъде отстранен

Решението трябва да бъде взето до дни

Така най-вероятният фаворит за нов собственик на българските активи на ЧЕЗ става Energo-Pro, която е притежание на чешкия милиардер Яромир Тесар, достатъчно голяма е и има опит в електроразпределението у нас.

Български медии вече обявиха компанията на Тесар за сигурен купувач. Обсъжданата цена е около 350 милиона евро, които вече са гарантирани под формата на облигационен заем от "Енерго-Про Варна".

"Енерго-Про" изглежда все по-вероятен купувач на бизнеса на "ЧЕЗ" в България

"Енерго-Про" изглежда все по-вероятен купувач на бизнеса на "ЧЕЗ" в България

До края на годината чешкото дружество ще обяви решението си за продажбата