Името на нов неочакван кандидат се появи като вероятен купувач на българските активи на чешката CEZ Group. Докато до края на миналата седмица за най-вероятен бъдещ собственик на бизнеса у нас се спрягаше "Енерго-Про", то в понеделник излезе информация, че сред кандидатите е и пазарджишката фирма "Инерком груп".

Според информация на "24 часа" компанията е фаворит за сделката, която се очаква да достигне 300 милиона евро. Източници на изданието твърдят, че в София в състезанието предпочитани остават "Енерго-Про" и ТЕЦ "Бобов дол", свързан с бизнесмена Христо Ковачки, но в Прага като най-вероятен купувач се посочва "Инерком груп".

В същото време от "Капитал" твърдят, че кандидатите във втората фаза на сделката са четирима, като двама от тях са български. От изданието смятат, че местните фирми обаче трудно биха стигнали до продажба, защото биха имали затруднения при осигуряването на нужната сума за споразумението.

"Енерго-Про" изглежда все по-вероятен купувач на бизнеса на "ЧЕЗ" в България

"Енерго-Про" изглежда все по-вероятен купувач на бизнеса на "ЧЕЗ" в България

До края на годината чешкото дружество ще обяви решението си за продажбата

Според изданието по-вероятно е в наддаването да останат "Енерго-Про", както и другият чуждестранен участник - консорциумът на турската STFA Yatirim с братя Бобокови.

Фирмата е регистрирана в Пазарджик, като управлява три фотоволтаични парка. Единият се намира в близост до града, вторият е в Априлци, а третият - в село Елшица.

От данните в Търговския регистър става ясно, че собственик на компанията е Гинка Върбакова. Според публикацията на "24 часа" от енергийния бранш тя е свързана отново с името на Христо Ковачки.

Дружеството е подало документи още в началния етап на процедурата през пролетта. Тогава обаче е имало съмнение, че тя ще може да осигури финансиране от 300 милиона евро за активите на "ЧЕЗ България".

ЧЕЗ води финални преговори с купувач на активите й в България

ЧЕЗ води финални преговори с купувач на активите й в България

Новият собственик вероятно ще стане ясен до края на годината

Турската STFA Yatirim пък се държи от двама местни бизнесмени, като в нея участие има още регистрираният в Швейцария фонд Partners Group.

Яснота все още няма дали в наддаването ще продължи предишната фирма, сочена за фаворит за споразумението - "Фючър енерджи". Преди няколко седмици дружеството излезе от енергийния пазар по собствено желание поради затруднения при изпълнението на договори с доставчици на ток.

Преди време от ръководството на електроенергийното дружество заявиха, че окончателно решение по сделката трябва да има до края на годината. То обаче може да се забави заради евентуални промени в ръководството на чешката група след назначаването на ново правителство в Чехия.

ЧЕЗ официално продаде първия си актив в България

ЧЕЗ официално продаде първия си актив в България

Дружеството получи разрешение от КЗК за сделката