Ако ползвате електронна поща и получавате поне един избран нюзлетър, то вероятно сте част от сделка за 12 милиарда долара. Защото една от най-големите платформи за имейл маркегинг в света - MailChimp, която има над 13 милиона клиенти с 4 милиарда абонати, ще има нов собственик.

Американската софтуерна компания Intuit обяви в понеделник, че придобива платформата в сделка за приблизително 12 милиарда долара, които ще бъдат платени под формата на акции и кеш. Според официалното съобщение за сделката придобиването ще позволи на купувача да постигне две от големите си цели - да се превърне в център на растеж за малкия бизнес и да промени пазара.

MailChimp е изключително апетитна хапна със своята база от данни - 2.4 милиона абонати използван ежемесечно платформата, 800 000 от които заплащат за нея. Платформата разполага с база данни със 70 милиарда контакта и използва автоматизация чрез изкуствен интелект.

Самата Intuit е специализирана в разработването на финансови софтуерни продукти като приложението за плащане на данъци TurboTax, счетоводната програма за малки бизнеси QuickBooks, приложението за лични финанси Mint и други, които достигат до общо над 100 милиона клиенти.

Norton и Avast се сливат в сделка за над $8 милиарда

Компаниите зад две от най-популярните антивирусни програми се сливат в сделка за $8 милиарда

Сливането идва в момент, в който киберсигурността става все по-критично важна и за потребителите, и за бизнеса

"Заедно MailChimp и QuickBooks ще помогнат на малките и средни бизнеси да се справят с най-големите бариери пред растежа, привличайки и задържайки клиенти", коментира Сазан Годарци, изпълнителен директор на Intuit.

Финансовата страна на сделката предвижда и бонуси за служителите на MailChimp под формата на акции с ограничена права в размер на 300 милиона долара. За финансирането на сделката Intuit ще ползва кредит между 4.5 и 5 милиарда долара, който обаче няма да наруши фирмата политика за изплащане на дивиденти.

Самата Intuit е борсова компания, листната на NASDAQ с пазарна капитализация от 152 милиарда долара. Създадена е през 1983 година в Калифорния и към момента има над 10 000 служители.