JAB Holding Co. иска да управлява света на кафето. Частният инвестиционен посредник, който управлява състоянието на австрийското милиардерско семейство Райман, направи още една крачка към тази цел в понеделник, като придоби американския производител на кафе Keurig Green Mountain Inc. за почти 14 млрд. долара. Това представлява най-голямата сделка в историята на индустрията.

Базираната в Люксембург компания, позната като JAB, е похарчила над 30 млрд. долара само през последните 4 години за придобиването на компании за кафе в САЩ и Европа, за да подложи на изпитание световния лидер Nestle SA, пише Blооmbеrg. Фирмата е купила активите на холандската Douwe Egberts, отдела за производство за кафе на американската Mondelez и елитната американска верига Peet’s Coffee & Tea.

 „Това е част от много, много по-голяма стратегия. JAB иска да бъде Budweiser на кафената индустрия”, заяви анализаторът в Susquehanna Financial Group Пабло Зуаник, визирайки новосъздадената мегакомпания за бира Anheuser-Busch InBev NV.

Освен в кафе JAB инвестира състоянието на Райман, възлизащо на 16 млрд. долара, в различни фирми за потребителски стоки, като производителя на парфюми Coty Inc. и Reckitt Benckiser Group Plc. – производителя на презервативите Durex.

Тримата шефове на компанията Петер Харф, Барт Брехт и Оливие Гуде участват и в някои от най-големите сделки на годината – от придобиването на Procter & Gamble Co. от Coty за 12,5 млрд. долара до поглъщането на SABMiller Plc. от AB InBev за 110 млрд. долара.

Ценовите войни и притесненията относно здравето засегнаха продажбите на хранителните продукти. Междувременно пазарът на кафе се разширява с около 5 % на година според Euromonitor. Продажбите на капсули тип “single-serve” (за един човек) се повишават с повече от 10 на сто. Тези капсули са доставяни от машини, изработени от Keurig и Nespresso, която е част от Nestle.

Състезанието на JAB с швейцарската компания Nestle започна през юни 2012 г., когато първата купи дял в D.E Master Blenders 1753, която произвежда кафето Douwe Egberts. Година по-късно купи цялата компания за 10,4 млрд. долара. Последва сделка за 5 млрд. долара за бизнеса с кафе на Mondelez.

Тази година JAB Holding Co. обедини бизнеса на Mondelez, който е вторият по големина производител на кафе в света, и No. 3 Master Blenders в нова компания, наречена Jacobs Douwe Egberts.

Анализаторът Пабло Зуаник обяви, че е възможно следващият ход на гиганта да бъде придобиването на Dunkin’ Brands Group Inc. – собственик на Dunkin’ Donuts.