Китайските антитръстови регулатори дадоха своето съгласие за сделката между американската хотелска верига Marriott International и конкурента й Starwood Hotels & Resorts Worldwide, която е собственик на столичния “София хотел Балкан”.

Заедно двете компании ще създадат най-голямата хотелска група в света.

Китайското министерство на търговията беше последната институция, която трябваше да даде одобрението си за споразумението, съобщава Reuters. Преди това своето разрешение за сделката дадоха властите в над 40 държави, включително тези в САЩ, Европейския съюз и Канада.

Като се има предвид пазарната капитализация на Starwood и Marriott към днешна дата, обединението им ще създаде гигант на стойност 36 милиарда долара с общо 1,1 милиона хотелски стаи.

Самата сделка е за 12,5 милиарда долара, като се очаква тя да бъде напълно завършена до края на седмицата. След като бъде осъществена Marriott, която държи марката Ritz-Carlton, и Starwood, която е собственик на брандовете Sheraton и Westin, ще се обединят в най-голямата хотелска компания.

„София хотел Балкан” става част от най-голямата сделка в хотелската индустрия

„София хотел Балкан” става част от най-голямата сделка в хотелската индустрия

Собственикът на столичния хотел Starwood бива придобит от конкурента си Marriott

Още през ноември миналата година стана ясно, че американската верига Marriott е проявила интерес към закупуването на конкурента си Starwood. Тогава веригата предложи първоначална цена от 12,2 милиарда долара ,за да стане собственик на конкурента си.

През март тази година обаче китайското застрахователно дружество Anbang заяви, че е готово да плати 13 милиарда долара, за да придобие Starwood. След няколко наддавания обаче в крайна сметка ръководството на Anbang се отказа от сделката и “освободи място” на Marriott.