Забавянето на производството и износа накара китайския бизнес да се промени фокуса си. Така от края на миналата година и в началото на настоящата инвеститорите от азиатската държава бележат невиждана досега експанзия на чуждестранните пазари, чрез придобивания на различни компании.

Само за 2016 г. сключените от китайски инвеститори сделки надхвърлят 108,5 милиарда долара, което е над отчетените 106 милиарда долара за цялата 2015 г., показва проучване на анализаторската фирма Dealogic, цитирано от CNN Money.

Ще погълне ли китайският бизнес американската икономика?

Ще погълне ли китайският бизнес американската икономика?

Инвестициите от азиатската страна са рекордно високи

Общо сделките за първите четири месеца на годината наброяват 281 в сравнение с 611 за всичките 12 месеца на предходната. Най-голямата от тях продължава да бъде тази между китайското държавно дружество ChemChina и швейцарския гигант в агробизнеса Syngenta, възлизаща на 48 милиарда долара.

Трябва да се има предвид обаче, че това споразумение, както и много от останалите, все още не е одобрено от регулаторите и има опасност някои от придобиванията да не получат зелена светлина и никога да не се осъществят.  

САЩ може да осуети най-голямата чуждестранна сделка на Китай

САЩ може да осуети най-голямата чуждестранна сделка на Китай

От какво се притесняват американските власти?

Поради такава причина през февруари Fairchild Semiconductor отхвърлиха апетитна оферта на китайска компания и се съгласиха да се слеят с американска такава. Сделката с азиатските инвеститори не се състоя заради високия риск от отхвърлянето й от страна на местните власти.

Същото се случи и с готвеното споразумение на китайски гигант с американската технологична фирма Western Digital.

През април пък китайската инвестиционна компания Anbang оттегли офертата си за 14 милиарда долара за придобиването на хотелската верига Starwood Hotels.

Вече нищо не може да спре създаването на най-голямата хотелска верига в света

Вече нищо не може да спре създаването на най-голямата хотелска верига в света

Китайската компания Anbang изненадващо се отказа от офертата си

И все пак изглежда азиатския тигър няма намерение да се отказва от останалите си големи сделки, обявени през 2016 г. Ето и кои са най-мащабните от тях:

1. ChemChina и Syngenta - $48 милиарда;

2. Tianjin Tianhai Investment и Ingram Micro - $6,3 милиарда;

3. Haier купува част от бизнеса на General Electic - $5,4 милиарда;

4. Zoomlion Heavy и Terex Corp. - $4,8 милиарда.