Китайският автомобилен производител BYD съобщи в понеделник, че неговият електронен отдел е сключил сделка с базирания в САЩ производител Jabil Inc за закупуване на неговия бизнес за мобилност в Китай за 15,8 милиарда юана (2,2 милиарда долара), съобщава Ройтерс.

Сделката ще разшири клиентската база на BYD Electronic (BE), продуктовото портфолио и бизнеса с компоненти за смартфони, тъй като изглежда да улови потенциалния растеж на Jabil в сектора.

Печалбата на BYD скочи с над 400% - конкурент ли е вече на Tesla

Печалбата на BYD скочи с над 400% - конкурент ли е вече на Tesla

Компанията на Илон Мъск свали драстично цените на своите електромобили

Jabil Circuit, която е базирана в Сингапур и произвежда печатни платки, създаде този месец звено с бизнес за производство на такива продукти в Чънду и Уси, което сега ще бъде продадено на китайската група.

След излизането на новината акциите на BYD Electronic паднаха до 9% в Хонконг в понеделник, но сред това обърнаха посоката на загуби и се повишиха с 1,4% до обяд. Листнатите в Хонконг акции на неговата компания майка BYD се повишиха с 2,2%.

Въпреки че сега е най-известен с бизнеса си с електрически превозни средства, BYD има интерес от производството на електронни компоненти. През 2007 г. BYD листва своето подразделение BE на Хонконгската фондова борса.

Основният бизнес на BE е продажба на компоненти за потребителски електронни продукти като смартфони и лаптопи. Това беше един от трите ключови бизнес сегмента за BYD Electronic, който представлява повече от 70% от общите приходи през 2022 г.

Китайският автопроизводител BYD търси място за завод в Европа

Китайският автопроизводител BYD търси място за завод в Европа

През лятото BYD стана световен лидер при електромобилите, изпреварвайки Tesla

"За BYD мисля, че това е напомняне, че те правят нещо повече от това да доминират в електромобилите", каза Ту Ле, основател на Sino Auto Insights, добавяйки, че те са били по-високо във веригата за доставки на мобилни устройства и са били доставчик на Apple.

BYD за първи път навлезе в автомобилната индустрия през 2003 г., когато придоби базирания в Нанкин автомобилен производител Qin Chuan, който имаше разрешение за производство на автомобили. Три години по-късно тя пусна първия си модел автомобил.