Германският производител на осветителни тела Osram продаде бизнеса с лампи на китайска компания. Първата информации за такава сделка се появи още през декември миналата година, а вчера тя бе обявена официално от нейният главен изпълнителен  директор.

Купувач е китайски консорциум с участието на MLS – компания, която също се занимава с производство на осветителни тела. Освен това в консорциума влизат инвестиционните компании IDG и Yiwu, съобщава Reuters. 

Световният гигант OSRAM строи завод за 45 милиона лева край Пловдив

Световният гигант OSRAM строи завод за 45 милиона лева край Пловдив

Ще произвежда осветителни тела

За  поделението си Ledvance, произвеждащо лампи, Osram ще получи за сумата от 400 млн. долара. Очаква се сделката да бъде финализирана до края на финансовата 2017 г., след като получи одобрение от регулаторните органи.

Osram е глобална компания, базирана в Мюнхен, с над 100-годишна история в бизнеса с осветления. За нея работят 33 хиляди души, а приходите на компанията за миналата година възлизат на 5,6 млрд. долара.

Снимка 224979

Източник: Министерство на икономиката

През пролетта на тази година германската компания започна да изгражда завод за осветителни тела край Пловдив. Инвестицията е в размер на 45 млн. лева. Заводът се очаква да заработи през 2017 г. и ще открие над 900 работни места.