Компания от Китай  сключи поредна голяма сделка в ИТ индустрията. Интернет гигантът Tencent, известен с месинджъра WeChat, купи финландския разработчик на мобилни игри Supercell за сумата от 8,6 млрд. долара, съобщи Reuters. 

Контролиран от Tencent консорциум придобива 84,3% от Supercell, вкл. всички 72,2% акции, принадлежащи на японската телекомуникационна корпорация Softbank. Ръководният екип на Supercell ще запази оперативна независимост, а централата на компанията ще остане във Финландия. 

По план, сделката трябва да приключи през третото тримесечие на 2016 г., като преди това подлежи на одобрение от регулаторните органи. 

Основана през 2010 г., Supercell специализира в създаването на игри за смартфони и таблети. Най-известният продукт на компанията е стратегията Clash of Clans. Освен това Supercell е разработчик на Hay Day, Boom Beach и Clash Royale, пише TechNews.bg. 

И четирите заглавия са в Топ 20 на най-популярните игри по приходи в Европа и САЩ, по данни на Newzoo за май 2016 г.

В резултат на сделката с Tencent, пазарната стойност на Supercell е оценена на 10,2 млрд. долара, или два пъти повече спрямо стойността й от миналата година.