Microsoft може да плати между 10 и 30 милиарда долара за придобиването на операциите на TikTok в САЩ. Всяка сума в този интервал към момента е възможна, съобщават CNBC и Business Insider.

ByteDance провежда дискусии с Microsoft и други технологични компании в САЩ, в опита си да намери купувач на своите операции в САЩ. Китайският стартъп трябва да приключи сделката до 15 септември. Ако този срок не бъде спазен, президентът на САЩ Доналд Тръмп ще въведе национална забрана на приложението за споделяне на кратки видеоклипове. Поне такава е неговата закана.

За дни Microsoft се превърна в фаворит в обсъжданията на придобиването на операциите на TikTok в САЩ, след като в петък Тръмп заяви, че обмисля да забрани платформата в страната. Microsoft потвърди за интереса си през уикенда, като сделката би включила операциите на приложението в САЩ, Канада, Нова Зеландия и Австралия.

Защо съдбата на TikTok е толкова важна за инвеститорите?

Защо съдбата на TikTok е толкова важна за инвеститорите?

Напрежението между Вашингтон и Пекин не засяга само технологичния сектор

Скорошни доклади оценяват TikTok като цяло между 30 и 50 милиарда долара. Въпреки че САЩ е един от най-големите пазари за TikTok, потребителите в четирите страни, които Microsoft посочи, представляват едва 10,3% от изтеглянията на TikTok само през последните 30 дни. Данните са предоставени на Business Insider от аналитичната фирма за приложения на Sensor Tower.

По информация на CNBC Microsoft и ByteDance се стремят да приключат преговорите си за придобиване в рамките на следващите три седмици, много преди да изтече крайният срок, определен от Тръмп. От Microsoft вече са се договорили с правителството на САЩ - след финализирането на сделката компанията трябва да мигрира целия инженерен и резервен код на TikTok, по-голямата част от който се базира в централата на ByteDance в Китай.

Microsoft информира също така, че обмисля да покани и други американски инвеститори, които да участват с миноритарни дялове в сделката.

Microsoft е на път да придобие TikTok в САЩ, на фона на заканите на Тръп да забрани приложението

Microsoft е на път да придобие TikTok в САЩ, на фона на заканите на Тръп да забрани приложението

Компанията се ангажира да придобие TikTok при условие за пълен преглед на сигурността

Миналата седмица ByteDance се съгласи да продаде своите американски операции на TikTok, след като администрацията на Тръмп ескалира в призивите си за забрана за приложение в цялата страна, въпреки въпроса дали президентът въобще има правомощието да направи това. Притесненията са вече добре познати - проблеми за националната сигурност.

Не е ясно как точно администрацията на Тръмп планира да предприеме действия по отношение на заплахата си, а наскоро експерти коментираха, че всеки ход за забрана на приложението би породил опасения относно проблемите на свободата на изразяване.

Нещо повече - забраната на приложение с мащабите на TikTok би дало много силен и ясен сигнал за други технологични гиганти, които оперират в САЩ - както такива от Китай, така и от други части по света.

След TikTok, Белият дом ще забранява и WeChat

След TikTok, Белият дом ще забранява и WeChat

Ще има забрани и за други приложения