Какво се случва с TikTok - въпрос, който напоследък си задават много хора на фона на непрекъснатите публикации за бъдещето на социалната мрежа в САЩ. Отговорът на този въпрос обаче не касае само милионите потребители на платформата в САЩ, пише авторът на CNN Business Джулия Хороуиц.

Приложението за видео с къс формат, което се оказа най-новата точка на напрежение между САЩ и Китай, би трябвало да представлява огромен интерес за инвеститорите. Сега, след като геополитическият конфликт между двете най-големи икономики в света се засилва, съдбата на TikTok ще изпрати важен сигнал до глобалния бизнес, който се опитва да разбере последствията, произтичащи от по-малко глобализирания свят.

Какво точно се случва с TikTok?

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се закани да забрани популярното приложение в САЩ. Дни след това Microsoft съобщи, че обсъжда потенциална покупка на TikTok.

В публикация в блога си в неделя Microsoft посочи, че нейният изпълнителен директор Сатя Надела е обсъдил с Тръмп закупуването на приложението, което е собственост на китайския стартъп ByteDance.

През последните седмици различни институции и политици в САЩ изразяват безпокойство относно приложението, като мнозина твърдят, че то може да представлява риск за националната сигурност на страната.

Microsoft е на път да придобие TikTok в САЩ, на фона на заканите на Тръп да забрани приложението

Microsoft е на път да придобие TikTok в САЩ, на фона на заканите на Тръп да забрани приложението

Компанията се ангажира да придобие TikTok при условие за пълен преглед на сигурността

"Microsoft се ангажира да придобие TikTok при условие на пълен преглед на сигурността и да осигури подходящи икономически ползи за САЩ, включително Министерството на финансите на САЩ", заяви компанията. Гигантът информира и че преговорите с ByteDance се движат бързо и финализирането на сделката е въпрос на седмици.

Предвид намерението на Microsoft, се предполага, че Тръмп най-вероятно няма да наложи забрана на TikTok.

Microsoft ще притежава и управлява услугите на TikTok в страната, както и в Канада, Австралия и Нова Зеландия. След обявяването на данните акциите на компанията нараснаха с над 4%.

Но бъдещето на приложението далеч не е сигурно.

Позицията на Тръмп за TikTok остава неясна. Междувременно South China Morning Post съобщи през уикенда, че ByteDance може да предпочете да отдели бизнеса си с TikTok, вместо да го продава. Британският таблоид The ​​Sun пък обяви в понеделник, че ByteDance планира да премести централата си от Пекин в Лондон. А това са важни знаци.

След TikTok, Белият дом ще забранява и WeChat

След TikTok, Белият дом ще забранява и WeChat

Ще има забрани и за други приложения

Защо това е важно?

Решенията относно TikTok могат да изпратят сигнал към другите "звезди" в технологичния сектор в Китай. Като WeChat на Tencent например.

Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че Тръмп трябва да "предприеме действия през следващите дни" по въпроса с китайските приложения. И, разбира се, може да очакваме всичко.

Влошаването на връзките между Вашингтон и Пекин със сигурност създават нов, по-сложен и неясен хоризонт, в който световните компании ще трябва да се ориентират, за да запазят позициите си. А засегнатите далеч няма да бъдат само компаниите в технологичния сектор като TikTok. Вчера изпълнителният директор на глобалната банка HSBC Ноел Куин заяви: "Настоящото напрежение между Китай и САЩ неизбежно създава предизвикателни ситуации за организация с отпечатъка на HSBC."

САЩ обмисля да забрани TikTok

САЩ обмисля да забрани TikTok

Администрацията я обвинява в предоставяне на частни данни на китайското правителство и цензура