След като неотдавна държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че администрацията ще търси начин за забрана на платформата за споделяне на видеосъдържание TikTok, сега властите в страната са обявили, че ще издадат цял списък с апликации, които представляват "риск за националната сигурност", предаде South China Morning Post.

Сред тях ще е чат приложението WeChat, което е разработено от китайския гигант Tencent, а Помпео е обещал списъкът да включи "много други" приложения също.

"Освен TikTok и WeChat, има много други китайски приложения, които застрашават американската сигурност", каза той в предаването Sunday Morning Futures по Fox News, акцентирайки отново, че те работят съвместно с китайското правителство.

"В следващите дни Тръмп ще вземе мерки срещу широк спектър от заплахи за националната сигурност, идващи от софтуер, свързан с Китайската комунистическа партия", допълни Помпео.

Защо митата съсипват икономиката и ни правят по-бедни?

Защо митата съсипват икономиката и ни правят по-бедни?

Те не трябва да се въвеждат като бариера пред търговията между страните

Същевременно финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин коментира, че платформата TikTok няма как да продължи да оперира в страната. "Тя или трябва да бъде продадена, или ще бъде блокирана", каза той, а по-рано днес стана ясно, че гигантът Microsoft е влязъл в преговори за покупката му.

До момента Белия дом води успешна кампания срещу китайските компании, някои от които, като Huawei и ZTE, са поставени в черен списък, което означава, че нямат достъп до микрочипове, произведени в САЩ. Администрацията на Тръмп успя да убеди и някои от международните си партньори, например Великобритания, да се откажат да работят с тях при изграждането на 5G мрежите.

Великобритания забрани участието на Huawei в 5G мрежите
Обновена

Великобритания забрани участието на Huawei в 5G мрежите

Ходът може да струва £2 млрд. и ще забави развитието на мрежите от следващо поколение