Обновена в 16:56 ч. на 15 юли 2020 г. с позицията на Huawei

Правителството на Великобритания заяви, че ще забрани на телекомите в страната да купуват ново телекомуникационно оборудване, произведено от Huawei Technologies Co. Същите имат срок до 2027 г. да премахнат всички компоненти на китайската компания от 5G мрежите си, предава The Wall Street Journal.

Решението идва два месеца след новите ограничения, които САЩ наложиха върху продажбиата на полупроводници за Huawei и по-общ срив в отношенията между САЩ и Китай. През януари т.г. Лондон смяташе да позволи на телекомуникационните оператори да използват оборудване от Huawei, като смяташе, че може да контролира риска.

"Това решение е разочароващо и е лоша новина за всеки притежател на мобилен телефон в Обединеното кралство. То заплашва да забави дигиталното развитие на Великобритания, да увеличи сметките и да задълбочи цифровото разделение", коментира Едуард Брюстър, говорител на Huawei UK.

"Британското правителство прави ход назад, вместо да се фокусира в технологичен напредък и ние ги призоваваме да преразгледат решението си. Оставаме уверени, че новите американски ограничения не биха повлияли на устойчивостта или сигурността на продуктите, които доставяме на Обединеното кралство", допълва Брюстър.

По думите му бъдещето на Huawei във Великобритания за съжаление се политизира, като според компанията става въпрос за търговската политика, а не за сигурността.

От Huawei все пак коментират, че ще продължат да подкрепят клиентите си и след задълбочен анализ на решението ще обсъдят с правителството на Обединеното кралство как могат да продължат да допринасят за "една по-добре свързана Великобритания.

Великобритания започва и дебат за забраняване на покупките на оборудване от китайската компания за оптичната мрежа в страната. Твърди се, че това ще се случи след около две години.

Промяната на отношението на Великобритания към Huawei следва огромния натиск, който Вашингтон налага на европейските правителства. През тази седмица ще се проведе и среща между най-високопоставения съветник по сигурността на САЩ Робърт О'Брайън и негови колеги от Италия, Германия, Франция и Великобритания. Дигиталният министър на Великобритания Оливър Даудън заяви, че решението Huawei да бъде изключена от изграждането на 5G мрежите в странат ще коства до £2 млрд. и може да забави развитието на мрежата от следващото поколение с "две до три години".

Канада остава единствената в страна в разузнавателния алианса "Пет очи", която все още не е решила дали да разреши на Huawei да участва в изграждането на мрежите. Останалите страни в алианса са САЩ, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия.

Huawei отчете най-слабия растеж на приходите от 2013 г.

Huawei отчете най-слабия растеж на приходите от 2013 г.

Заради американските санкции и пандемията