Huawei отчете значителен спад на растежа на приходите през първото полугодие на 2020 г., засегната от американските санкции и пандемията, предава CNBC. В същото време китайският технологичен гигант очаква и решение днес дали правителството във Великобритания ще разреши на компанията да участва в изграждането на 5G мрежите в страната.

Huawei отчита приходи от 454 млрд. юана ($64,23 млрд.) - ръст от 13,1% спрямо същия период на миналата година, което представлява най-бавният темп на нарастване от първите шест месеца на 2013 г. Маржът на нетната печалба е 9.2%.

Различните бизнеси на Huawei постигат следните приходи за същия период: Huawei Carrier Business Group - 159.6 млрд. китайски юана ($22,5 млрд.), Huawei Enterprise Business Group - 36.3 мрлд. китайски юана ($5 млрд.). Най-високи резултати бележи бизнесът с устройства - Huawei Consumer Business Group, като съответно генерира приходи на стойност 255.8 млрд. китайски юана ($36,2 млрд.).

Компанията вероятно също е засегната от пандемията, която нанесе тежки щети върху световната икономика. Но основен проблем за нея са американските санкции, които ограничиха достъпа ѝ до ключови американски технологии.

Ограниченията означават, че Huawei вече не може да използва лицензиран Android и услугите на Google за мобилните си телефони - нещо, което е важно за успеха на моделите извън Китай.

През първото полугодие на 2020 г. потребителското подразделение, най-големият ѝ бизнес по приходи, успява да продължи да расте, като се концентрира върху китайския пазар. Пазарният ѝ дял извън Поднебесната империя намалява.

През май дойде още един удар от Вашингтон - чуждестранните производители, които използват американско оборудване за производство на чипове, трябва да получат специален лиценз, преди да могат да работят с Huawei. Засега няма индикации, че САЩ ще издадат подобен лиценз на която и да е компания. Според описаните правила, Huawei ще получи чиповете, които вече са били в процес на производство към 15 май, но не по-късно от 120 дни от тази дата.

Компанията вече съобщи, че бизнесът ѝ ще бъде засегнат от тези ограничения, но все още не е уточнила колко голям ще бъде ефектът. Huawei разчита основно на TSMC за чиповете си.

От Huawei все пак дадоха заявка да изпълняват задълженията си към своите клиенти и доставчици, както и да преодолява трудностите и да напредва, "без значение пред какви бъдещи предизвикателства се изправя компанията". "Сложната външна обстановка допринесе за увеличаване на важността за постигане на още по-отворено сътрудничество и увеличено доверие във веригите за създаване на стойност", подчертават от компанията.

Проблеми и на Острова

Във вторник премиерът на Великобритания Борис Джонсън ще съобщи решението на страната дали Huawei ще участва в изграждането на 5G мрежите.

През януари Лондон разреши ограничена роля на производителя на телекомуникационно оборудване, но по-рано този месец британските медии съобщиха, че настроенията на Острова се променят. Освен че Лондон ще забрани на телекомите да ползват оборудване на китайския гигант, те ще трябва да премахнат и съществуващото.

Самите телекомуникационни компании предупредиха, че подобен ход ще струва милиарди и може да доведе до проблеми с мрежите.

Британски мобилни оператори: Изгонването на Huawei ще струва милиарди

Британски мобилни оператори: Изгонването на Huawei ще струва милиарди

Невъзможно е подобно нещо да се случи за три години, посочват те