След като САЩ обяви, че компании като Huawei и ZTE са "заплаха за националната сигурност", сега правителството се е прицелило в забраната на няколко китайски платформи за територията на САЩ, коментира държавният секретар Майк Помпео пред Fox News. Сред тях е превърналата се в изключително популярна по време на пандемията TikTok.

"Приемаме забраната им много сериозно. Определено разглеждаме как тя може да се случи", каза Помпео. "Работим по този въпрос от много дълго време. Обявихме ZTE заплаха за американската национална сигурност. По отношение на китайските приложения в телефоните на американците, ние ще разрешим и този проблем."

Потърсени за коментар от CNBC, от TikTok не са коментирали въпроса. Компанията е собственост на базираната в Пекин ByteDance и се предполага, че е разследвана от САЩ още от миналата година, като TikTok е глобалният бранд, под който се предлага китайското приложение Douyin.

САЩ: Huawei и ZTE са заплаха за националната сигурност

САЩ: Huawei и ZTE са заплаха за националната сигурност

Решението на Федералната комисия за комуникациите вече е формално

Към декември месец 2019 г. TikTok, която позволява публикуването на 15-секундни видеа с музикален фон, вече се беше превърнала в третото най-популярно приложение, изпреварвайки дори Facebook и Instagram, но все пак изоставайки от WhatsApp и Messenger, според анализаторската компания Sensor Tower. Тогава то имаше 625 млн. активни потребители дневно, но за над половин година техният брой може би е надхвърлил 1 млрд.

Администрацията на САЩ се опасява от две неща. Едното е, че TikTok, като притежавана от китайска компания, може да извършва шпионска дейност и да предоставя данните на потребителите си на Пекин. Втората е, че платформата цензурира съдържанието на клиповете си.

Въпреки че ByteDance назначи бившия главен стратег и мениджър развитие на Disney Кевин Майер, който трябва да подпомогне и отношенията с регулаторите, Вашингтон има основания да атакува компанията за цензурирането на съдържание. От CNBC припомнят случая със 17-годишната Ферона Азис от Ню Джърси, която е блокирана от платформата, след като критикува отношението на китайското правителство към етническото малцинство уйгури.

Подготовка за гражданска война? В САЩ спряха почти 11 000 китайски контрабандни оръжия

Подготовка за гражданска война? В САЩ спряха почти 11 000 китайски контрабандни оръжия

Те се оценяват на близо 130 хил. долара

Самият Помпео също обърна внимание на това, че данните на потребителите на TikTok може да бъдат придобити на китайското правителство. Запитан дали американците трябва да го изтеглят, той отговори: "Само ако искате частната ви информация да падне в ръцете на Китайската комунистическа партия."