Митниците в САЩ съобщиха, че при операция в Луисвил, Кентъки, са задържали 10,8 хил. части за оръжия, които котрабандно са били внесени от Китай. Въпреки че самото залавяне се е случило още на 22 май, те оповестяват това едва вчера, вероятно за да бъде оценена цялата заловена стока, чиято пазарна оценка е на стойност от 129,6 хил. долара.

Доставката е била изпратена от Шенжен, а крайните ѝ получатели са в Мелбърн, Флорида. Официално компонентите за автоматични пушки са били декларирани като "100 метални щифта", а от митниците посочват, че това е часта практика при контрабандата на оръжия.

За легалния внос на оръжия в САЩ, компанията, която го осъществява, трябва да притежава лиценз, издаден от Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви. Много от произвежданите в Китай оръжия обаче са забранени за внос изобщо, което ги прави привлекателни за малък сегмент от колекционерите и за голям дял от престъпниците, тъй като са и по-евтини от повечето произвеждани в Щатите свои конкуренти.

Кои са държавите, внесли най-много оръжия през последното десетилетие?

Кои са държавите, внесли най-много оръжия през последното десетилетие?

Данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира

Причината е, че Китай е под оръжейно ембарго както от САЩ, така и от Европейския съюз още от 1989 г., което беше наложено заради отговора на Китайската комунистическа партия на протестите в Тиенанмън. В средата на миналото десетилетие на Стария континент имаше дебати дали то да не бъде вдигнато, но до подобно решение не се стигна.

Това е вторият опит за мащабна контрабанда на оръжейни компоненти от Китай в САЩ за по-малко от година. В края на август 2019 г. граничарите в Лос Анджелис спряха почти 53 хил. оръжейни части, нарушаващи ембаргото. Тогава те бяха оценени на 378,2 хил. долара, а изпратените компоненти включваха цеви, затвори, буфери, ръкохватки, мерителни прибори и приклади.

Към 2018 г. годишният обем на контрабандните оръжия в САЩ е бил почти 267 хил., което е ръст от почти 20% на годишна основа.

Как Китай се превърна в основен износител на оръжия?

Как вторият най-голям купувач на оръжия в света се превърна в основен износител на такива?

Страната може да измести Русия на ключови пазари