За по-малко от пет месеца компаниите по света са похарчили над два трилиона долара за придобивания и сливания, показват данни на Thomson Reuters. Това е най-голямата сума за такъв период в историята, надминавайки рекорда от 2007 г.

Ако това темпо се запази, лесно ще бъде надминат и рекорда от 2015 година, когато бяха обявени сделки за 4,7 трилиона долара.

Сред най-големите обявени сливания и придобивания от началото на годината бе покупката на Express Scripts от Cigna за 67 милиарда долара, както и 62-милиардната сделка на японската Takeda, която придоби конкурента си 62 милиарда долара.

Какво подхранва рекордните сливания?

Големите компании имат купища свободни пари. Пазарите по света останаха близо до рекордни височини, въпреки волатилността в началото на 2018 година. Комбинацията от двете даде на компаниите нужната валута за придобивания. Някои експерти казват, че бумът е и една от причините акциите на по-малките компании да надминават по ръст широкия пазар през тази година.

Скорошно изследване на KPMG сред 400 щатски главни изпълнителни директори сочи, че 23% от бизнес лидерите очакват придобиванията да бъдат една от ключовите им стратегии за повишаване на растежа през следващите три години. 36% от тях казват, че имат "висок апетит" за сливания.